Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-09 11:43:00

Türkiye’nin ilk Polisiye Günleri Capitol’de

Polisiyenin serüveni 179 sene önce Edgar Allan Poe ile başladı, Arthur Conan Doyle ile doruğa çıktı ve Agatha Christie ile zenginleşti. Türkiye’nin ilk ve tek polisiye kültür dergisi 221B, polisiyenin ustalarını yıllar sonra Capitol'de buluşturuyor.

Polisiye ve korku edebiyatının babası Edgar Allan Poe, Baltimore’daki sade odasında gizemli hikâyelerinin kurgusal evrenini nasıl yarattı? Arthur Conan Doyle’un kaleminden çıkan en büyük kurgusal dedektif karakteri Sherlock Holmes, 221B Baker Sokağı’ndaki odasıyla hafızalarımızda nasıl yer etti? Altın Çağ’ın kraliçesi Agatha Christie, onlarca romanla birlikte Hercule Poirot ve Miss Marple karakterlerini kendilerine has özellikleriyle canlandırmayı nasıl başardı? 221B ve Capitol, etkinliğe özel hazırlanan dekorlarla tüm katılımcılara polisiyenin bu önemli isimlerinin yaşam alanlarını deneyimleme imkânı sunuyor.

221B Dergi ve Capitol, 12-15 Mart tarihlerinde özel dekorlar eşliğinde imza günleri, film gösterimleri, söyleşiler ve atölyelerle dolu dolu geçecek bir etkinlikle polisiyeseverlere unutamayacakları dört gün yaşatmayı amaçlıyor. Orta alanda kurulacak dekorlar ve fotoğraf alanları ise mart sonuna kadar ziyaret edilebilir.

CAPITOL’ DE POLİSİYENİN YOL HARİTASI

Polisiye Günleri’nde dört gün boyunca polisiye alanında uzman 16 isim, 24 farklı etkinlikle polisiye meraklılarıyla buluşuyor.

Edgar Allan Poe’nun kaleminden çıkan ilk polisiye hikâyede C. Auguste Dupin ile tanıştığımızda modern polis teşkilatı henüz kuruluyordu. İlk Sherlock Holmes hikâyesi yayımlandığında suçları aydınlatmada parmak izi teknolojisi hiç kullanılmamıştı. Agatha Christie’nin Hercule Poirot’su suçluların peşinde koşarken DNA’nın keşfine on yıllar vardı. Gerçek ve kurgu arasındaki ince çizgiyle birlikte şekillenen polisiye edebiyat nasıl doğdu, bilimsel, teknolojik ve politik gelişmelerle birlikte nasıl şekillendi ve günümüze kadar nasıl ulaştı? Murat Menteş’ten Sevil Atasoy’a, Alper Canıgüz’den Suat Duman’a, Erol Üyepazarcı’dan Sevin Okyay’a edebiyatın, sinemanın ve bilimin önemli isimleriyle polisiyenin dününü ve bugününü Capitol Polisiye Günleri’nde inceliyoruz.

POLİSİYE FİLMLER

Polisiyeseverler için Capitol Spectrum Sinemaları’nda dört gün boyunca polisiye sinemanın dünyadaki önemli örneklerinin özel gösterimi düzenlenecek.

 

ATÖLYELER

ERCAN AKBAY İLE POLİSİYE NASIL YAZILIR?

Polisiye meraklıları ve yazar adayları için “Polisiye Öykü Yaratma ve Sistemli Yazma Teknikleri”

FULYA TURHAN İLE SHERLOCK HOLMES GİBİ DÜŞÜNMEK

İki saatlik bu atölyede diğer tüm kurgusal karakterlerden ayrışan Sherlock Holmes’ün farkındalık, gözlem, mantıksal düşünce ve akıl yürütme yöntemlerini inceliyoruz.

ÖZLEM ÖZDEMİR İLE DÜNYANIN POLİSİYE HARİTASI

Polisiye ne zaman, nerede ortaya çıktı? Neden çıktı? Bu atölyede İngiltere'den Kuzey Avrupa'ya, ABD’den İspanya’ya, Osmanlı'dan günümüz Türkçe edebiyata polisiyenin haritasını çıkarıyoruz.

 

SÖYLEŞİLER

TÜRKİYE’DE POLİSİYE DERGİ YAYIMLAMAK: 221B EDİTÖRLERİ OKURLARIYLA BULUŞUYOR

İlk sayısı 2016’nın Ocak ayında yayımlanan, Türkiye’nin ilk ve tek polisiye kültür dergisi 221B editörleri, bir polisiye kültür dergisini neden ve nasıl yayımlamaya karar verdiklerini anlatıyor. 221B editörleri, önerilerini, eleştirilerini, yorumlarını, katkılarını dinlemek için okurlarını bekliyor.

FULYA TURHAN VE DORUK TATAR İLE POLİSİYE VE KORKU EDEBİYATININ BABASI: EDGAR ALLAN POE

Fulya Turhan ve Doruk Tatar, polisiye ve korku edebiyatının babası Edgar Allan Poe ve hikâyelerini derinlemesine inceliyor.

MESUT DEMİRBİLEK İLE GERÇEK SUÇLARIN PEŞİNDE
Karındeşen Jack, bugünün teknolojisiyle yakalanabilir miydi? Parmak izi teknolojisinin yerini manuel polislik doldurabilir miydi? Mesut Demirbilek, profesyonel tecrübelerinden örneklerle polisliğin geçmişten günümüze nasıl evrildiğini anlatıyor.

ALPER CANIGÜZ, MURAT MENTEŞ, SUAT DUMAN İLE BUGÜNÜN POLİSİYESİNİ YAZMAK

Polisiye edebiyatımızın önemli yazarlarından Alper Canıgüz, Murat Menteş ve Suat Duman bugünün polisiyesini, yazma serüvenlerini ve deneyimlerini aktarıyor.

SEVİL ATASOY İLE ADLİ TIP VE POLİSİYE

Türkiye’de Adli Bilimler denince akla gelen ilk isimlerden Prof. Dr. Sevil Atasoy, suç soruşturmalarının vazgeçilmezi haline gelen adli bilimlerin gelişimini ve suç soruşturmalarında kullanım biçimini tecrübelerinden yola çıkarak anlatıyor.

EROL ÜYEPAZARCI VE GÜLCE BAŞER  İLE SHERLOCK HOLMES: BİR ROMAN KAHRAMANINDAN FAZLASI

Polisiye üstadı Erol Üyepazarcı ve ödüllü polisiye roman yazarı Gülce Başer, geçmişten bugüne edebiyatta, sinemada ve dizi dünyasında Sherlock Holmes karakterinin tüm detaylarını anlatıyor

SEVİN OKYAY VE EKİN AÇIKGÖZ İLE POLİSİYENİN KRALİÇESİ: AGATHA CHRISTIE

Polisiye edebiyat ve sinemanın üstatlarından Sevin Okyay ve 221B’de “Polisiyenin Ölümsüz Silahları” köşesini de hazırlayan yazar Ekin Açıkgöz, Agatha Christie’yi, romanlarını, romanlarından uyarlanan filmleri tüm detaylarıyla inceliyor.

AYŞE ERBULAK, CENK ÇALIŞIR, GÖKHAN TOSUN İLE ŞEHİR VE POLİSİYE

Günümüz polisiyesinin önemli yazarlarından Ayşe Erbulak, Cenk Çalışır ve Gökhan Tosun romanlarındaki şehirlerin, mekânların ve şehrin ritminin polisiye kurguyu nasıl etkilediğini anlatıyor.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.