Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-14 08:46:00

Euro bölgesi büyüme rakamları takip edilecektir

Geçtiğimiz gün yurt içi tarafta önemli veri akışları takip edildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Sanayi Üretimi Aralık ayında aylık bazda yüzde 8.6 artış yaşarken, yıllık artış ise 2018 Şubat ayından beri en hızlı yükselişi ile beraber yüzde 11 seviyelerinde açıklandı. Sanayi Üretimi rakamları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.6 seviyesinde artış gösterdi. Bununla beraber takip edilen Perakende Satışlar rakamları ise aylık bazda yüzde 1.1, yıllık bazda da yüzde 11 seviyelerinde açıklandı. Veriler sonrası kur tarafında hareketlilik oluşmasına rağmen özellikle siyasi ve jeopolitik risk unsurlarının etkisiyle beraber yukarı yönlü hareketliliğin devam ettiğini söylemek mümkün.  İdlib merkezli gelişmelerde özellikle hafta genelinde ikili görüşmeler piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olurken, süreç ile ilgili gelişmelerin nasıl evrileceği fiyatlamaların seyri açısından önem teşkil etmektedir.

Diğer taraftan geçtiğimiz gün ABD cephesinde açıklanan enflasyon rakamları piyasaların odak noktasındaydı. Hafta ortasında  FED Başkanı Jerome Powell’ın, yarı yıl raporu’nda önümüzdeki bir kaç ay içerisinde yüzde 2 enflasyonu yakalayabileceklerine yönelik söylemleri dikkatleri çekmişti. Açıklanan veriye bakılacak olursa enflasyon rakamları aylık bazda yüzde 0.1 , yıllık bazda ise bu durum 2.5  seviyesinde gerçekleşti. Bununla birlikte Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi rakamlarında piyasa beklentisi aylık bazda yüzde 0.2, yıllık bazda yüzde 2.2 artış yaşanacağı yönünde olmasına rağmen açıklanan veriler; aylık bazda 0.2 , yıllık bazda ise 2.3 seviyesinde pozitif görünümde açıklandı. Genel anlamda açıklanan ABD verileri pozitif görünümü korumaya devam ederken bundan sonraki süre zarfında FED/FOMC üyelerinden gelecek açıklamalar para politikasına yönelik sinyal niteliği oluşturabileceği gibi piyasa fiyatlamalarında ön plana çıkabilir.

Ekonomik takvimde bugün ise; Almanya Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), Euro Bölgesi Gayri Safi Yurtiçi Hasıla rakamlarıyla beraber Ticaret Dengesi datası takip edilecektir. Bunun dışında ABD cephesinde ise veri akışı olarak yoğun bir gün bizleri beklemekte. Enflasyon rakamları sonrasında yeni günde ABD Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi, İmalat Üretimi ve Michigan Tüketici Beklentileri dataları piyasaların odak noktasında olacaktır.

EURUSD

Hafta genelinde satış yönlü işlemlerin ağırlık kazandığı paritede geçtiğimiz gün açıklanan ABD enflasyon rakamları sonrasında hareketliliğin ivme kazandığını söylemek mümkün. Teknik olarak 1.0800 ana destek seviyesini takip etmekle beraber 2017 Nisan ayındaki gap seviyesi olan 1.0725 noktası hedef haline gelebilir. Ancak paritede görülebilecek toparlanma hareketlerinde ise; 1.0850, 1.0865, 1.0885 ve 1.0900 direnç seviyeleri takip edilebilir.

USDTRY

ABD verilerinde oluşan pozitif tabloya ek olarak iç tarafta yaşanan siyasi ve jeopolitik riskler kur tarafında 6.00 seviyesinin üzerindeki seyrinin devam etmesine neden olmakta. 6.00 psikolojik seviyesinin üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü ataklar görülebileceği gibi hareketliliğin devamlılığı açısından 6.0500 ara direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması gerekebilir. Bu durum sağlandığı takdirde 6.15 seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebilir. Ancak kur tarafında görülebilecek geri çekilmelerde özellikle 6.00 seviyesi altında kalıcılık görülmesi satış yönlü işlemlerin derinleşmesine neden olabileceği gibi 5.9600 destek seviyesinin yeniden gündeme gelmesini tetikleyebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz gün toparlanma eğiliminde olan paritede ABD enflasyon rakamlarıyla beraber 1.3065 seviyelerinde bir baskı oluştu. Teknik anlamda bu noktanın geçilmesi alış yönlü işlemlerin ağırlık kazanmasına neden olabileceği gibi 1.3090, 1.3100 ve 1.3130 direnç seviyelerinin gündeme gelmesine neden olabilir. Ancak satış yönlü işlemlerin derinlik kazanması halinde 1.3000 ana destek seviyesi hareketliliğin devamlılığı açısından önemli olacaktır. Bu nokta geçilmesi halinde ise aşağı tarafta 1.2900 seviyeleri hedef haline gelebilir.

BRENT PETROL

Üç günlük yükselişini haftanın son işlem gününe de taşıyan değerli madende özellikle 56 dolar seviyesi üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü ataklar görülebilir. Bu durumda 56.75, 57.00 ve 57.40 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak 56 dolar seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi yeniden satış yönlü işlemlerin ağırlık kazanmasına nedne olabileceği gibi 55.75, 55.50 ve 55.00 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

Çin’de koronavirüs salgınına yönelik yeni bir atakla yayılma hızını artırması ve bu durumun Avrupa’da da yayıldığına yönelik haber akışları piyasalarda tedirginliğin artmasına neden oldu. 1570 üzerinde işlem görmeye devam eden değerli metalde bu nokta üzerinde kalındığı sürece 1585 seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebilir. Aksi durumda ise 1568, 1563, 1560 ve 1555 destek seviyeleri takip edilebilir. Satış yönlü işlemlerin hız kazanması için 1555 destek seviyesinin geçilmesi gerektiğini düşünmekle beraber bu durum gerçekleştiği takdirde ise 1540 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.

S&P 500

Koronavirüs salgınının yeni bir atakla beraber yayılma hızını artırmasıyla beraber piyasalarda artan tedirginlik endeks tarafında satış yönlü hareketliliği meydana getirse de seans kapanışına doğru tekrardan toparlanma gösterdi. Teknik anlamda hala 3330 ana destek seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam endekste bu nokta geçilmediği sürece tepki alımları gelebilceeği gibi 3400 direnci gündeme gelebilir. Ancak 3330’un geçilmesi satış yönlü işlemlere derinlik kazandırabilir ve 3315, 3.300, 3275 ve 3240 destek seviyeleri takip edilebilir.

DAX30

Küresel tarafta koronavirüs salgınına yönelik yeni gelişmeler risk alma iştahını negatif etkilerken, bu durum DAX 30 endeks fiyatlamalarında hissedildi. 13575 destek seviyesinin altını test etmesine rağmen gelen tepki alımları ile birlikte günü 13650 noktası üzerinde kapattı. Bu nokta üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda ilk etapta 13785 direnci kritik olacaktır. Zira bu seviye üzerinde kalıcılıklar 13900 seviyelerini gündeme getirebilir. 13650 altında ise 13500 seviyesinin önemli olduğunu geçilmesi durumunda ise satışların derinleşebileceğini düşünmekteyiz.

Kaynak:Işık Fx
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.