Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-21 12:08:00

UMSMİB BaşkanıÖzkan Kamiloğlu: Önümüze engel çıkaran ülkeler ürün talebine başladı

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu, Haziran ayının ilk yarısında Meyve sebze mamulleri ihracatının yüzde 100 ün üzerinde arttığını söyledi. 15 günlük sürede UMSMİB’den yapılan ihracatın, yüzde 134, Türkiye genelinden yapılan ihracatın ise yüzde 165 oranında artış göstermesinin sevindirici olduğunu belirten Kamiloğlu, Bu artışı doğru analiz etmek lazım. Bize göre 2 sebebi var. Birincisi, Avrupa’yı besleyen rakiplerimiz İtalya ve İspanya salgından çok etkilendikleri için yeterli üretimi sağlayamadı. Bir diğer sebebi de virüs krizinin uzama ihtimaline karşın herkesin stoğunda yeterli miktarda mal bulundurma istediğinden dolayı bizdeki stokları çekmeleri oldu” diye konuştu.

YENİ PAZAR VAR AMA KALICI OLMALI

Pandemi döneminde yeni pazarlar doğduğuna ancak bunların kalıcı olması gerektiğine işaret eden Kamiloğlu, “Bugüne kadar bizden hiçbir şey talep etmeyen veya önümüzde engeller çıkaran ülkeler bizden ürün talep etmeye başladılar. Ama esas olan bunun kalıcı olması. Kalıcı olması için de hammaddeyi doğru üretiyor olmamız gerekiyor. Hammaddeyi üretebilmek için ise çiftçimizi desteklememiz gerekiyor” dedi.

DEVLET DESTEKLERİ NEFES ALDIRDI

Devletin pandemi döneminde yaptığı destekleri olumlu bulduğunu söyleyen Kamiloğlu, “Devlet bu süreçte çok çabuk ve doğru adımlar attı. Özellikle KGF kredilerinden yapılan ödemelerin çok seri bir şekilde olması iyi oldu. İhracatçımız ve çiftçilerimiz bundan oldukça memnun. Ancak bu krediler için verilen 1 yıllık geri ödeme süresinin kısa olduğunu düşünüyorum. Biz ürünü mamul haline getirip stokta tutmak zorunda olduğumuz için, bu kredileri geriye ödemeye başladığımızda stoklarımız henüz bitmemiş olacak. O yüzden satıp da ödeyebilme adına sürenin 2 yıl olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

TARLALAR BOYDAN BOYA EKİLDİ

Ülkemizdeki çiftçilerin çok çalışkan ve vefakâr olduğunu söyleyen Kamiloğlu, tarlaların ekildiğini, meyve sebze açısından eksiklik olmayacağını belirtti. Kamiloğlu sözlerini şöyle noktaladı: “Tarımsal üretimi mutlaka desteklememiz lazım. Bizim çiftçilerimiz çok dayanıklı, çok vefakâr ve mücadeleciler. Ülkede hangi kriz olursa olsun çiftçilerimiz her zaman her koşulda üretmeye çalıştılar. Tarlalar boydan boya ekildi, kimse merak etmesin. İklimden etkilenen ürünlerimiz olacaktır ama meyve sebze için söylüyorum; kimse kaygılanmasın, hiçbir ürünün eksikliği olmayacak.”

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.