Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-10 15:30:00

OPEC+ Ardından görünüm

Petrol fiyatındaki toparlanma ve istikrar için görüşen OPEC+ tarafları üretimi kısma kararı aldı. Prensipte varılan anlaşmaya rağmen G20 toplantısından çıkabilecek kararlar görünümü etkileyebilir. Meksika’nın anlaşmaya katılmayı reddetmesi nihai anlaşmanın önüne geçmiş görünürken, üretim kısıntısı için baz alınan ayın Nisan olması anlaşma etkisini düşürdü.

Açıklamalara göre OPEC+ tarafında 10 milyon varillik kısıntı öngörülüyor. Nisan ayı baz alınacak olursa, Suudiler üretimi önceki aya göre 2,5 milyon varil/gün artırdığı için anlaşmayı 7,5 milyon varil olarak kabul edebiliriz. Eğer ki üyelerin belirttiği üzere 23%’lük bir kesinti söz konusuysa bu kez 8,75 milyon varillik üretim yapması gerekiyor- ki bu da mart ayına göre sadece 1 milyon varil/gün kısıntı yapması anlamına geliyor.

Toplantıdan çıkan kararın yetersiz olmasının yanı sıra, G20 tarafına bel bağlandığı da görülüyor. Dolayısıyla G20 ülkeleri enerji bakanlarının gerçekleştireceği toplantı önemli olabilir. ABD tarafında ise piyasa koşullarına bağlı şekilde üretimin gerilemesi beklenecek. Ancak bunun da pek gerçekçi bir plan olmadığı söylenebilir, çünkü ABD üretimi oldukça esnek ve toparlanan fiyatlara kolayca uyum sağlayarak tekrar yükselebilir.

Özetle karar petrol stoklarını eritmek için yeterli görülmüyor. Ancak mevcut fiyatlamalar sonrası bundan sonraki süreçte belki daha organize, daha disiplinli süreç yönetiminin olduğu bir dönem görebiliriz.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.