Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-13 12:10:00

ECB faiz kararı, Mart 2020

Faizin indirilmemesi sürpriz olurken, varlık alım programı beklendiği şekilde özel sektör odaklı gerçekleşecek

 

§  ECB tarafından Frankfurt’ta Mart ayı olağan faiz toplantısı gerçekleştirildi.

§  Son dönem içerisinde yaşanan finansal piyasalar çalkantısı, artan Covid-19 kaynaklı global resesyon endişeleri ve emsal merkez bankalarının sürpriz faiz kararları sonrasında benzer durum Avrupa cephesinde de beklentiler dahiline girmişti.

§  ECB, %-0.50 seviyesinde bulunan mevduat faiz oranını piyasa beklentileri çerçevesinde oluşan 10bp indirimin aksine sabit tutarken, varlık alım programını 120 milyar euro düzeyinde ek olarak artırma ve yıl sonuna dek uygulama kararı aldı. Ek olarak, LTRO programı ile ek finansman desteği sağlanacak,
TLTRO III kapsamında Haziran 2020-Haziran 2021 döneminde teşvik uygulaması yapılacak. LTRO uygulaması Haziran 2020’deki TLTRO’ya dek köprü görevi üstlenecek. Varlık alım programındaki ek destek özel sektör tahvilleri üzerinden gerçekleştirilecek. Ayrıca, basın toplantısında Başkan Lagarde’ın belirttiğine göre, mali destek kapsamında bazı hükümetlerin borçlanma rasyolarında daha önce açıklanan rakamların üzerine gelinmesi söz konusu olacak. Böylece, bir süredir tartışma konusu olan ve ECB’nin manevra alanını varlık alım programında sınırladığı düşünülen durumun da “tüm esneklikler kapsamında” önleneceği mesajı verilmiş oldu. Destekleyici TLTRO operasyonlarındaki faiz oranı ana finansman faiz oranı olan %0’ın 25bp kadar aşağısında olacak. Devam eden kredi provizyonlarında ise bu rakam mevduat faiz oranı olan %-0.50’nin 25bp kadar aşağısında olabilecek şekilde tasarlanacak.

§  Hali hazırda devam eden 20 milyar euro/aylık varlık alım programına eklenen 120 milyar euro tutarındaki yeni operasyon 2020 sonuna de yürütülecek. Öte yandan mevcut program ise (20 milyar euro) faiz artışından kısa süre öncesine dek devam edecek.

§  Başkan Lagarde’ın yaptığı açıklamalara baktığımızda, alınan kararın ortak aklın ürünü olduğunu belirttiğini, mali koordinasyon çağrısının devam ettiğini, ECB olarak ekonomide toparlanma beklentisinde olduklarını ve-fakat belirsizliklerin fazla olduğunu, bu nedenle de zamanlamasını bilmediklerini belirttiğini görüyoruz. Öte yandan kamuoyu ile paylaşılan makro projeksiyonlar Covid-19 salgınından önce yapıldığı için zamanlama olarak geride kalmış olarak nitelendirildi ve bir nevi “anlamını yitirmiş” olarak lanse edildi. Buna göre, 2020 GSYH beklentisi Aralık ayı tahminine kıyasla 0.3 puan aşağı yönde revize edilerek %0.8, 2021 -0.1 puan ile %1.3 ve 2022 ise %1.4 düzeyinde sabit tutularak paylaşıldı.  Enflasyon tahminleri ise değiştirilmeyerek sırasıyla, %1.1, %1.4 ve %1.6 olarak açıklandı. ECB, ilk yarıda etkisiz kalan GSYH performansı beklerken, virüs etkisini enflasyonda “belirsiz” olarak niteledi ve petrol fiyatlarındaki düşüşün gelecek aylarda aşağı yönde ciddi baskı nedeni olacağının altını çizdi. Dataların görünümde bozulmaya işaret ettiği belirtilirken, belirsizlik kavramına toplantı boyunca birçok kez atıfta bulunuldu.

§  Aralık ayında açıklanan stratejik gözden geçirme sürecinin şu anda askıya alındığı bildirilirken, kararın Mayıs toplantısında kapsamlı şekilde gözden geçirileceği söylendi.

§  ECB kararı ve Başkan Lagarde’ın açıklamaları sonrasında EURUSD paritesi konusunda fikir beyan etmekte zorlanıyoruz. Her ne kadar faiz indirim kararı gelmemiş gibi görünse de -25bp’lık kritik ayarlamaların esasen maliyet düşürücü etkide bulunması nedeniyle “faiz indirimi” etkisi yaratabileceğini değerlendiriyoruz. Global piyasalarda son zamanlarda yaşanan oynaklık artışı destekli son fiyatlamaların özellikle son iki günlük süreçte güvenli liman kapsamında değerlendirilen enstrümanlardan da çıkışı tetiklediğini görmekteyiz. Nitekim ons altında bugün, Amerikan 10 yıllık tahvilinde ise dün yaşanan gelişmeleri bu kapsamda yorumlamak yanlış olmayacaktır. Amerikan dolarında beklediğimiz değerlenme ve geçtiğimiz hafta sıklıkla paylaştığımız “ucuzlama nedeni temel olarak hiçbir gelişme ile desteklenmiyor” düşüncemizin DXY’de yaşanan son 3 günlük toparlanma ile teyit edildiği kanaatindeyiz. Bu nedenle sadece EURUSD paritesinde seviye analizi yaparak yorumlamanın sağlıklı olmadığına inanıyoruz. Zira takip edilen süreçteki yükseliş ağırlıklı Amerikan doları ucuzlaması –Fed kaynaklı- ve JPY talebindeki artış gibi iki önemli neden çıkışlıydı. Söz konusu iki nedendeki gelişmeler EURUSD paritesi seyrinde belirleyici olmaya devam edecektir. Gelecek hafta takip edilecek olan BOJ ve Fed toplantıları sonrasında net konuşmak için oyun alanımız sağlanabilir. Kalıcı euro değerlenmesi beklentisinde olmadığımızı belirtmek isteriz.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.