Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-01 13:59:00

Döviz kurlarının 2020 ilk çeyrek finansallarına olası etkisi

2020 yılının ilk çeyrek bilanço dönemini kapatırken, bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre yılın son çeyreğinde TL'ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %9,7, %8,5 ve %10,9 oranlarında değer kazanmışlardır. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketlerin bu durumdan olumsuz etkilenmesi beklenmektedir. Dolar ve Japon Yeni'ndeki görece yüksek artıştan dolayı Dolar ve Japon Yeni açık pozisyonları yüksek olanlar, Euro açık pozisyonu olanlara göre daha olumsuz etkilenmesi beklenmektedir.

2019 yılının son çeyreğiyle kıyaslandığında, Dolar açık pozisyonu olan şirketler USD'nin TL karşısında %5 değer kazanmasına bağlı olarak kur farkı gideri yazmışlardı. İlk çeyrekte ise, Dolar'ın TL karşısında %9,7 oranında değer kazanması çok daha yüksek kur farkı gideri yazılmasına neden olacaktır. 2019 yılının son çeyreğinde Dolar, Euro ve Japon Yeni, TL'ye göre sırasıyla %5,0, %7,6 ve %3,8 değer kazanmıştı.
 
Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2019 yılının 1. çeyreğinde de TL'ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %7,0, %4,8 ve %6,6 oranlarında değer kazanmıştı. Bu kapsamda, bir önceki yılın aynı dönemine göre kurların olumsuz etkisinin bu çeyrekte devam etmesi (döviz açığı bulunanlar için) beklenmektedir.
 
Dosyada (Kur Etkisi_1Ç2020) Aralık 2019 sonunda net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Mart 2020 sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) 2020 yılının 1. çeyreğinde kur değişimlerinden nasıl etkileneceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir. Buna göre:

Döviz Açık Pozisyonu Yüksek Olanlar;

Türk Telekom (TTKOM) 457mn TL, Vestel Elektronik (VESTL) 455mn TL, Sasa Polyester (SASA) 303mn TL, Ak Enerji (AKENR) 283mn TL, İzmir Demir Çelik (IZMDC) 233mn TL, Kardemir D (KRDMD) 233mn TL, Anadolu Grubu Holding (AGHOL) 232mn TL, Migros (MGROS) 185mn TL, Anadolu Efes (AEFES) 181mn TL ve Torunlar GYO (TRGYO) 181mn TL kur farkı gideri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. 

En yüksek açık pozisyona sahip şirket THY, dolar cinsinden bilanço tutmakta olup döviz açık pozisyonunu EUR ve JPY cinsindendir. Bu çeyrekte, EUR'nun USD karşısında değer kaybetmesine karşın, JPY'nin USD karşısında değer kazanması ile TL'nin USD karşısında değer kaybetmesi sonrasında nette 241mn TL'lik bir kur farkı gideri oluşabilir. 

Zorlu Enerji'nin 7.768mn TL'lik yüksek döviz açık pozisyonuna karşın korunma sebebiyle net karda kur farkının önemli bir etki yapması beklenmemektedir.

Finansallarını Euro cinsinden tutan Pegasus (PGSUS) hem USD açık pozisyonuna hem de TL fazla pozisyonuna istinaden 67mn TL gider kaydetmesi beklenmektedir. 

Finansalları USD cinsinden tutan Ereğli Demir Çelik, TL açık pozisyonu sebebiyle nette 200mn TL gelir kaydedebilir. 

Ford Otosan'ın (FROTO) EUR açığı olmasın karşın şirketin yükümlülüklerinin neredeyse tamamı Ford Motor Company ile yaptığı ihracat anlaşmaları ile riskten korunmaktadır. TOFAŞ'ın (TOASO) döviz pozisyonu Grup'un Euro cinsinden uzun vadeli kredileri üzerindeki kur dalgalanmalarına ilişkin kur riski Fiat tarafından üstlenilmiştir. Dolayısıyla, her 2 şirket içinde yüksek döviz açık pozisyonlarına rağmen kurların yükselmesinin önemli bir etkisi olmayacağı hesaplanmaktadır.

Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;

Sabancı Holding yüksek döviz fazlası bulunmakla birlikte, holding payına düşen kısmın 158mn TL olacağı hesaplanmıştır. 

Döviz pozisyon fazlası yüksek olan Şişe Cam (SISE), Doğan Holding (DOHOL), Soda Sanayii (SODA) ve Aselsan'ın (ASELS) sırasıyla 319mn TL, 301mn TL, 274mn TL ve 273mn TL kur farkı geliri kaydetmesi beklenmektedir. 

İskenderun Demir Çelik'in (ISDMR) 2.628mn TL'lik toplam döviz fazla pozisyonu olması karşın, finansallarını dolar cinsinden tutması sonucu ancak 30mn TL'lik bir kur farkı geliri kaydedebileceği hesaplanmıştır. 


Enka İnşaat (ENKAI) döviz fazla pozisyonu en yüksek şirketler arasında yer almakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması nedeniyle kurlardaki hareketlerden sınırlı etkilenmektedir. (İçeriği belli olmayan para birimlerine bağlı olarak etki artabilir veya azalabilir.)

Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.