Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-13 07:47:00

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

12 Mart Perşembe günü majör Avrupa ve ABD endekslerinde COVID-19’un salgın haline dönmesiyle birlikte hisse senedi piyasalarında tarihi satışlar yaşanmaya devam etti. ABD’nin geçici ve önlem amaçlı olarak Avrupa’dan seyahati kısıtlaması ve ECB’den faiz indirimi yerine stimulus paketi devreye sokacak olması nedeniyle Avrupa endekslerinde satışlar oldukça sertleşti. Merkez bankalarının ve gelişmiş ülke merkez bankalarının önlem nitelediğinde faiz indirimlerine gidiyor olması önemli bir adım olarak görülse de satışlara etkisi sınırlı kalıyor. ECB bugün faizi kararını açıklarken politika faizinde 0% bırakarak değişikliğe gitmezken gecelik mevduat oranını da -0,50% ile aynı bıraktı. Faiz indirimi yerine 120 miyar Euroluk tahvil alımı ve bankalara daha uygun kredi sağlamaya yönelik stimulus paketi beklenen tepkiyi alamasa da etkileri ileriki dönemde görülecek. Açılıştan saatler sonra FED yarından itibaren piyasayı rahatlatıcı hamleler atacağını, tahvillere ilave kısa dönemli T-Billleri de alacağını ve 500 Milyar USD tutarında 3 aylık REPO operasyonlarına yine bu tutarda 1 aylık REPO başlayacağını açıklaması geçici olarak endekslerde alımları desteklese kapanışa doğru kayıplar artış gösterdi.

ABD tarafında Perşembe günü Üretici Fiyat Endeksi (PPI) gerileme izlendi. Aylık PPI -0,6% ve -0,0%, yıllık olarak 1,4% açıklandı. Haftalık İşsizlik Başvuruları 220 bin beklenirken 211 bin olarak gerçekleşti.

Tüm ABD borsaları ele alınarak bakıldığında 82 hissenin 52 hafta en yüksek seviyesinde işlem görürken 19 Şubat’ta bu sayı 1060’di. 9 Mart tarihinde 52 hafta en düşük seviyesinde olan hisse sayısı 4225 ile korona virüsü nedeniyle tarihi zirvesini yapmıştı. Bugün endekste görülen sert satışların da etkisiyle hisse sayısı 3355’a ulaştı. S&P 500 endeksinde Enerji ve Altyapı sektöründe yer alan hisseler öncülüğünde 12%’in üzerinde kayıplar görülürken, Sağlık 6,7% kayıp ile en az değer kaybeden sektör oldu. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri 10 günlük ortalamanın 36% üzerinde gerçekleşti. Endekslerdeki satış hareketine karşı Volatilite endeksi VIX 35% artarak 72,88’e ulaştı. FAANG hisselerin performansına baktığımızda; Facebook -7,24% , Apple -7,9% ,Amazon -7,4%, Netflix -10% ve Google -7,44% kaybederek günü sonlandırdı.

Avrupa tarafındaki endekslerde genelde daha sert satışlar görülürken işlem hacimleri son 10 günün ortalamasının yaklaşık 70% üzerinde gerçekleşti. DAX endeksinde finans sektörü -14,5% kaybederek endeksi en çok aşağı çeken sektör olurken, en az kaybeden sektör ise -8% ile Temel madde tarafında oldu. Endekste yer alan 30 hisse de değer kaybetti. Yarın ABD tarafında İthalat ve İhracat Fiyat Endeksi ve Michigan Uni. Hissiyat endeksi verileri açıklanacak.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.