Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-03 16:34:00

ABD istihdam piyasası verileri, Mart 2020

İşsizlik oranında 1975 yılından bu yana en yüksek aylık yükseliş

 

§  ABD’de Mart ayına ait istihdam piyasası verileri açıklandı.

§  COVID-19 kaynaklı ekonomik aktivite yavaşlamasının yakından hissedildiği veri döneminde ülkede tarım dışı istihdam rakamı -100 bin kişi düzeyinde bulunan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşerek -700 bin olarak açıklandı. Böylece, Ağustos 2010 döneminden bu yana ilk kez tarım dışı sektörlerdeki istihdamın ülke genelinde negatif seyrettiği görüldü. Geçmiş 2 aylık döneme ait data -57 bin ile aşağı yönde revize edilirken, Şubat ayında 3 aylık ortalama TDİ performansı 224 bin düzeyinde bulunurken Mart ayında -71 bin şeklinde takip edildi. 12 aylık dönemdeki ortalama istihdam ise 196 binden 125 bin seviyesine geriledi.

§  İşsizlik oranı %3.5 seviyesinden %4.4’e yükselerek 1975 yılından bu yana en yüksek aylık artış oranına imza attı. Böylece bu cephede de Ağustos 2017 rakamlarına yükseliş takip edilmiş oldu. Daha geniş tanımlı işsizlik oranını kapsayan veri ise %7’den %8.7’ye artış gösterdi.

§  Ortalama saatlik ücretler veri döneminde %0.2 olan beklentinin üzerinde %0.4 artarken, yıllık bazda değişim %3.1 artış şeklinde oldu. Ay bazında ortalama çalışma süresi 0.2 saat düşüşle 34.2’ye gerilerken, işgücüne katılım oranı da %62.7’ye 0.7 puan düşüş gösterdi.

§  Mart ayında işsiz ABD’li sayısı +1.4 milyon kişi eklenerek 7.1 milyon düzeyine ulaştı. Buradaki hesaplama 8-14 Mart arası dönemdeki anketleri kapsadığından COVID-19 etkilerinin yakından hissedildiği ayın ikinci yarısını yansıtmıyor. Keza bu yönde açıklamalar da BLS tarafından paylaşılan bilgi notu içerisine eklenmiş durumda. 5 haftadan daha kısa süredir iş arayanların sayısı +1.5 milyon kişi ile 3.5 milyon kişi düzeyine yükselirken, part-time çalışanların sayısı da +1.4 milyon artarak 5.8 milyon kişi seviyesine geldi. İstihdam/nüfus oranı aynı dönemde -1.1 puan ile %60’a geriliyor.

§  İstihdamdaki azalışın 2/3’si serbest meslek ve sağlık hizmetlerinden gelmekte. Keza yiyecek-içecek sektöründeki azalış -417 bin olarak gerçekleşerek azalışa diğer bir negatif katkıyı sunuyor. Federal hükümet katkısı +18 bin.

§  Veriler, ekonomik momentumdaki düşüşten önceki dönemi kapsıyor olsa da açıkçası beklentilerimizin üzerinde bir düşüşe işaret ediyor. Bu da bizlere ABD ekonomisindeki resesyon işaretlerinin Mart ayı ile başladığı sorusunu yeniden düşündürtüyor. O nedenle henüz makro verilerde en kötünün görülmediğini düşünüyor ve piyasa fiyatlamalarında oynaklığın kalıcı olarak azalmadığını düşünüyoruz. Güvenli liman arayışı ve ABD doları talebi aralıklarla bir süre daha devam edecektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.