Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-13 17:53:00

Küresel piyasalar ek teşviklerle toparlamaya çalışıyor

*ABD ve Avrupa Borsalarında yaşanan tarihi düşüşler karşısında hem Merkez Bankaları hem de hükümetler ardı ardına adımlar atıyor. Piyasaları yeninden diriltme ve oluşan panik havasına dağıtmaya yönelik dün Avrupa Merkez Bankasının 120 milyar Euroluk ek varlık alımını açıklaması sonrası ABD Merkez Bankası Fed’de 1,5 trilyon dolarlık repo operasyonu başlatacağını açıkladı. Öte yandan Avrupa Birliği mali teşviğe izin veren kriz maddesini çalıştırmaya ve mali kuralları askıya almaya hazır oldukları mesajını verdi. Almanya hükümeti de virüsün firmalar üzerindeki etkilerini gidermeye yardımcı olmak için sınırsız likidite sağlamaya hazırlanıyor. ABD’de ise Hazine Bakanı Mnuchin, korona virüsle sorunu olan işletmeler için belirli tarife muafiyetlerine baktıklarını, öte yandan Yönetim ve Kongrenin likidite sağlamak için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.  ABD Temsilciler Meclisinde ise korona virüs taslağı üzerine müzakerelerin sürdüğü belirtildi. 

*Tüm bu gelişmelerle ABD endeksleri, 1987’den beri dün yaşanan en sert düşüş sonrası bugün %5’in üzerinde yükselişle açıldı. Alman Dax endeksi (spot) ise %4 ‘ün üzerinde yükseliş göstermekte. Ancak piyasalarda Avrupa Merkez Bankası ve Fed tarafından gelen destekle görülen toparlanmanın kalıcı olup olmayacağından bahsetmenin henüz erken olduğu düşüncesindeyiz. Nitekim Fed’in acil faiz indirimi sonrası süreçte de benzer bir süreç yaşanmıştı. Kısa süreli bir toparlanmanın ardından endeksler yeniden sert düşüşe yönelmişti. 

*Diğer yandan hem Avrupa’da hem de Amerika kıtasında Korona virüsü vakaları ve ölüm oranları artış göstermeye devam ediyor. Çin örneğine baktığımızda bu sürecin birkaç hafta daha sürmesini bekleyebiliriz. Özellikle Avrupa’da geç alınan önlemler burada durumun Çin’den daha kötü bir hal almasına neden olabilir. Hem Merkez Bankalarından hem de hükümetler cephesinde gelen adımların ne kadar etkili olup olmayacağını zaman bize gösterecektir.

Rusya Petrol Üretimini Arttırmayı Düşünüyor…
Rusya Enerji Bakanı, petrol üretimini 200bin varil/gün arttırabileceklerini söyledi. Öte yandan Bakan, OPEC+ ortaklarıyla görüşmelere geri dönmek için bir zemin görmediklerini belirtti.

Kaynak:İkon Menkul 
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.