Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-13 15:02:00

Haftaya bakış

“Fed Acil Toplantısı Sonrası Planlı Toplantı”

Fed’in acil toplantı ile 50 baz puan faiz indirimi şok etkisi yaratırken, 17 – 18 Mart planlı toplantısı tekrar piyasaların gündemindedir. Acil toplantı sonrasında corona virüsü kaynaklı durum daha vahim boyuta ulaşırken, Fed’in tekrar faiz indirimine gitmesi beklentisi kuvvetlenmektedir. Piyasa katılımcıları 25 ile 50 baz puan arasında faiz indirimi beklemektedir. Mevcut ortam dikkate alındığından en az 25 baz puanlık faiz indirimi şaşırtıcı olmayacaktır.

TÜRKİYE

“TCMB Faiz İndirim Döngüsü”

Araştırma Departmanı olarak, 19 Mart 2020 TCMB toplantısı için 25 baz puanlık faiz indirim beklentimizi 50 baz puan faiz indirimi olarak revize ediyoruz. Politika faizinin %10,75 seviyesinden %10,25 seviyesine indirilmesini bekliyoruz. Mevcut dinamikler ele alındığında da TCMB’den tek hane politika faizine ulaşacak 100 baz puanlık indirim gelmesi durumunda şaşırmayacağımızı da dipnot olarak belirtmek isteriz.

Faiz İndirimi Nedenlerimiz;

  • Corona virüsü kaynaklı küresel büyümenin hasar alması
  • Virüs ve OPEC dinamikleri ile serbest düşen petrol fiyatları
  • Petrol fiyatlarının kısa dönemde enflasyon algısını negatife çevirmesi
  • Fed’in acil toplantı ile 50 baz puan faiz indirmesi
  • Fed’in 17 – 18 Mart planlı toplantısında tekrar faiz indirimi beklentisi
  • ABD 10 yıllık tahvil faizini sıfır seviyesine kadar çekilmesi
  • ABD 10 yıllık tahvil faizinden negatif faiz ihtimalinin güçlenmesi
  • Türkiye 1.çeyrek enflasyon verisinin %12 – %13 bandında yüksek seviyeleri gördüğü
  • Enflasyonda 1.çeyrek sonrası yılın ikinci yarısı ile tek haneye doğru dengelenmesi
  • Petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyon ve enerji maliyetlerini pozitif desteklemesi
  • 2020 %5 büyüme hedefine ulaşmada kredi aktarım mekanizmasının önemi
  • ABD Dolar’ın küresel çapta değer kaybetmesi ve yeni dönemde de bu kayıpların etkisini bir miktar daha sürdürmesi,

 

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

Fed ve TCMB Faiz Kararları / Almanya ZEW Endeksi

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Seviyesi Altında Kalıcı Olacak  (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

18 Mart Çarşamba Saat 21.30 Fed Başkanı Powell

Merkez Bankaları ile Doğanın Savaşı…

Biyolojik belirsizlik corona virüsü resmi olarak salgın ilan edilirken, kıtalararası yayılma hızı korkutucu boyutlara ulaşmıştır. ABD ve Avrupa korunma önlemlerini aşırı boyutlara taşıyarak bir nevi yumuşak ani duruş sinyali vermektedir. Avrupa’da İtalya riski devam ederken, ticari faaliyetlerin durması ve sıradakinin Almanya olması panik havasını tetiklemektedir.

ABD’nin D.C.’de OHAL ilan etmesi ve Avrupa’dan uçuşları 30 gün boyunca yasaklaması (İngiltere – Türkiye hariç!) piyasada panik havasını tetiklemektedir.

Virüsün ekonomik aktiviteye verdiği hasar net olarak hesaplanamaması ve şirketlerin birinci ve ikinci çeyrek dönemlerine ilişkin negatif beklentiler endekslerin sert satışlar ile serbest düşüşlerini desteklemektedir.

Merkez Bankalarının acil faiz indirimleri ile finansal sistemi destekleme çabaları doğaya karşı verilen başarı sonucu düşük hamleler olarak yer almaktadır. Durum belirsizlik olduğu için konuya ilişkin yorum yapmak anlamlı olmayacaktır. Haber akışında İtalya yayılma hızı ve ABD’nin alabileceği ilave önlemler takip edilebilir.

Bu hafta Fed ve TCMB faiz kararlarını takip edeceğiz.

Fed tarafında piyasa katılımcıları 25 baz puan ile 50 baz puan arasında faiz indirimi beklemektedir. Mevcut ortam dikkate alındığından en az 25 baz puanlık faiz indirimi şaşırtıcı olmayacaktır.

TCMB için daha önce 25 baz puanlık faiz indirimi beklentimizi 50 baz puan olarak güncelledik ve 100 baz puanlık faiz indirimi ile tek haneye ulaşma konusunda şaşırmayacağımız belirttik. Araştırma olarak beklentimiz 50 baz puan faiz indirimi ile politika faizinin %10,75 seviyesinden %10,25 seviyesine indirilmesini bekliyoruz.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.