Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-05 15:23:00

Elektrikli traktörün seri üretimi 2021 yılında başlayacak

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Ekrem Pakdemirli, elektrikli traktörün seri üretimine 2021 yılında başlanacağını söyledi.

Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2019 yılında yaptığı faaliyetler, 2020 yılında planlanan uluslararası etkinlikler ile gelecek hedeflerinin tanıtıldığı çalışma toplantısındaki konuşmada, iklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, kentleşme, açlık, doğal kaynakların hızla tükenmesi gibi kimi zorlukların baş gösterdiği dönemde bakanlık olarak zor bir görevleri olduğunu bildirdi.

Bu zorlukların üstesinden ancak politik kaygılardan uzak kalınarak gelinebileceğini aktaran Pakdemirli, ''Tarım, hayvancılık, gıda, balıkçılık, kırsal kalkınma, su yönetimi ve sulama, tarımsal Ar-Ge, meteoroloji, ormancılık, çölleşme, erozyon, doğa ve yaban hayatı koruma gibi konuların hemen hepsi uluslararası gündemde en üst sıralarda yer almaktadır.'' dedi.


Pakdemirli, OECD'ye göre ekilebilir alanlarda son 20 yılda kaydedilen azalmaya rağmen Türkiye'nin tarımsal üretimini artırdığına işaret ederek, şöyle konuştu:

''Dünya Bankası istatistiklerine göre, dünyanın en büyük tarımsal üreticileri arasında ilk 10 içerisinde yer almaktayız. 20'den fazla ürünün üretiminde önde gelen ilk 5 üretici arasında bulunuyoruz. Bu demektir ki biz bu işte iyiyiz. Tarımsal üretimimiz tamamen GDO'suz (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) şekilde gerçekleştiriliyor. Bunların ithalatları kesinlikle yasak. GDO'suz gerçekleştirilen tarımsal üretimimiz dış ticaretimizde büyük bir avantaj teşkil ediyor.''

Bakanlığının 1,5 yıldaki faaliyetlerini anımsatan Bakan Pakdemirli, bu bağlamda, yeşil yaklaşıma uyum sağlamak ve üreticilerin en önemli sorunlarından biri olan dizel yakıt kullanımını azaltmak için yakın zamanda çevre dostu elektrikli traktör prototipini geliştirdiklerini ve seri üretime 2021 yılında başlanacağını dile getirdi.

Pakdemirli, 2020'yi tarımda teknoloji ve dijitalleşme yılı olarak ilan ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

''Uluslararası Tarım Diplomasisi Akademisi sadece çalışanlarımıza değil, aynı zamanda Balkanlar, Orta Asya, Kafkasya ve Afrika ülkelerinden meslektaşlarımıza da hizmet vermektedir. Bir sonraki eğitim kursunun nisan ayında Ankara'da düzenleneceğini duyurmak isterim. İslam Ülkeleri Teşkilatı 8. Tarım Bakanları Konferansı 16-18 Haziran tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek. Aynı tarihlerde, Gıda Güvenliği için İslam Teşkilatı (IOFS) 3. Genel Kurulu aynı şekilde İstanbul'da yapılacak. Gıdanı Koru adında FAO ile ortaklaşa, büyük bir kampanyanın ilan edilmesinin hazırlığı içerisindeyiz. Topluluklar, sivil toplum ve hükümet örgütleri dahil olmak üzere tüm partnerlerin farkındalığını arttırarak, tarladan çatala gıda kaybı ve ziyanını azaltmayı hedefliyoruz. Eylül ayı sonunda yapılacak uluslararası bir konferans vasıtasıyla Türkiye'deki iyi uygulamalar ve örnekleri diğer ülkelerle paylaşmak istiyoruz.''

Pakdemirli, toplam 21 trilyon ABD doları ticaret hacmine sahip bir bölgedeki konumunun yanısıra üretim, ticaret ve işbirliğinde de güçlü bir konuma sahip olan Türkiye'nin, çalışma şevkiyle iyi bir işbirliği ortağı olduğuna işaret ederek, ''4,8 milyar ABD doları ticaret fazlası ve 200'den fazla ülkeye ihraç edilen yaklaşık 1700 farklı tarım ürünleriyle tarımda net ihracatçı konumundayız. Öte yandan, daha iyisini yapmak için çalışıyoruz.'' ifadelerini kullandı. 

Tarım Orman Şurası kapsamında belirlenen 38 eylemden 16'sının 2020 yılında tamamlanacağını anlatan Pakdemirli, bu eylemlerden birinin, üretim ve tüketimin tüm adımlarını izleyerek hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyacak bir proje olan tarladan çatala dijital değer zincirinin oluşturulması olduğunu belirtti.

Pakdemirli, müdahale süresini 12 dakikaya indirdikleri orman yangınları konusunda iddiaları bulunduğunu, müdahale için Akdeniz Bölgesi'nde operasyon merkezi yaratmaya hazır olduklarını aktardı.

Türkiye'nin 4 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını anlatan Pakdemirli, sözlerini şçyle tamamladı:

''Kuşkusuz onları besleyecek kadar güçlü olduğumuza şüphe yok. Bu sadece bizim sorumluluğumuz değil, aynı zamanda uluslararası toplumun da sorumluluğunda olmalı. Bu meseleleri politik kaygıların üzerinde tutmalıyız. Tarım en stratejik sektörlerden biridir ve sloganımız geleceğimizin güvenli ve sürdürülebilir beslenmesi olmalıdır. Açıkçası, bu amaçla ülkelerimiz arasında pekiştireceğimiz işbirliğine inancım var.''

Toplantıya, 70'i büyükelçi olmak üzere 153 yabancı misyon temsilcisi, uluslararası kuruluşların üst düzey temsilcileri, Dışişleri ve Ticaret bakanlıklarının bakan yardımcıları ve genel müdürleri katıldı.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.