Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-30 12:02:00

Kıymetliler geri dönüş çabasında

Korona virüs salgının kaynaklı fiyatlamalar devam ederken, birçok kurumdan gelen teşviklerle piyasalar derman bulmaya çalışıyor. Teşvikler bir yana ülkeler sırayla sokağa çıkma yasakları ilan ediyor; bunun neticesi olarak birinci çeyrekte küresel resesyona kesin gözüyle bakılmasının yanın sıra, şimdiden ikinci çeyreğin de benzer şekilde geçeceği beklentileri oluşmaya başladı. Altın ise küresel resesyon ve likidite bolluğu oluşacağı beklentilerinin arasına sıkışıp kalmış durumda. Bugünlerde güvenli liman olma özelliğiyle öne çıkmak isteyen sarı maden, talep düşüklüğüne ve yatırımcıların nakite geçme arzusuna rağmen geçtiğimiz hafta güçlü bir kapanış yaptığı haftayı geride bıraktı. Aynı zamanda bir çok altın rafinerisinin üretimine ara vermesi dolayısıyla fiziki piyasada arz eksikliği yarattı. Bu nedenle spot fiyat ve fiziki fiyat arasındaki farklar 20 usd/onsa kadar çıkarken, Londra Külçe Piyasası Birliği fiziki talepleri karşılayacak kapasitelerinin var olduğunu açıkladı. Bu doğrultuda 1497,01 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan altın, 1617,50 dolar/onstan haftayı tamamladı ve yüzde 8 değer kazanmış oldu.

 

Gümüş de altınla benzer şekilde hareket ettiği bir haftayı geride bırakırken son zamanların en güçlü kapanışını yaptığı bir haftalık seansı yaşadı. Beyaz maden 12,62 dolar/onstan başladığı haftayı, 14,48 dolar/onstan tamamlarken önceki haftaya kıyasla yüzde 14 değer kazanmış oldu.

 

Platin ise 2003 yılından beri kaydettiği en düşük seviyeye kadar çekildikten sonra, geçtiğimiz hafta sert bir tepki vererek 700 usd/onsun üzerine geri döndü. 611,80 dolar/onstan haftaya başlayan platin, 742,13 dolar/onstan haftayı yüzde 21,30 değer kazancıyla tamamladı.

 

Platin de diğer kıymetliler gibi güçlü bir tepki hareketini yaptığı bir haftayı geride bırakırken, haftanın en çok değer kazanan kıymetli madeni oldu. Paladyum 1638,10 dolar/onstan başladığı haftayı, 2268,05 dolar/onstan tamamlarken önceki haftaya kıyasla yüzde 38 değer kazandı.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta genel olarak alış ağırlıklı işlemler gerçekleşirken, fiyatlar dünya fiyatlarının üzerinde 2 -5 dolar/onsla seyretti. Borsa İstanbul’da İşlem hacmi açısından düşük bir hafta geride kalırken, toplamda 5.118 kg altın, 20.772 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak: TROY
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.