Reklam
Tarih : 2025-04-18 09:04:52

Marbaş Menkul: Yatırım bankacılığı pozitif ayrışmayı sürdürecek

Marbai Menkul'ün analizine göre,  bankacılıkta 2024 yılı makroekonomik koşullar gereği konulan makroihtiyati tedbirler sonucunda zorlayıcı geçti. 

Sektörün genelinde net faiz marjlarında daralma, aktif kalitelerinde bozulma ve bu doğrultuda özsermaye karlılıklarında (RoE) zayıflama gözlemlendi. 2025 yılı iyi umutlarla başladı. Özellikle hem yurtiçi hem yurtdışı kurumlardan yumuşak iniş koşulların başlayacağı beklentisi hakim olması ile net faiz marjları beklentisinde yüzde 6’ya doğru yöneliş vardı. Ancak bu beklentilerin tamamıyla –en iyilerde dahil- tutmadığı görülen bir çeyrek tamamlandı. Net faiz marjları genişledi ancak bu genişleme çok sınırlı görünüyor.

2025 1.çeyrek aslında çeyrekten çeyreğe olumlu sonuçlar bulunuyor. Özellikle 2024 4.çeyreğin son dönemin en kötüsü olacağı beklentisi ile herhangi bir tık ileri adım doğal olarak karlılığa karlılık katacaktı. Öyle de oldu. Yüksek baz etkileşimi olan Albaraka Türk haricinde bütün bankalarda çeyrekten çeyreğe net karlılıkta artış gözlemleniyor. 
 
Çeyrekten çeyreğe Halkbank, Akbank ve Yapı Kredi olumlu ayrışıyor. Yıllık tarafta özel sektörde zayıf sonuçlar bulunuyor. Özellikle beklentinin altında kalan net faiz marjı büyümesi, aktif kalitesinde bozulmaların kobi kredilerinde yaşanan takipteki alacak artışı ile bozulmaya devam etmesi ve TÜFEKS ürünlerinde değerlemenin ciddi şekilde azalış göstermesi etkili oluyor. İş Bankası, Yapı Kredi ve Akbank negatif ayrışıyor. Olumlu ayrışanlar
bakımından TSKB, Albaraka Türk, Halkbank ve Vakıfbank denilebiliyor.
 
TÜFEKS değerlemelerinde sert düşüşler finansallarda önemli etkili oluyor. Vakıfbank ve Halkbank haricinde TÜFEKS değerlemelerinde ortalama yüzde 40’tan yüzde 28’lere düştüğünü gözlemleniyor. Değerlemelerinde görece yüksek olan Vakıfbank ve Halkbank doğal olarak karlılıklarda hem yıllık hem çeyreklik bazda menkul kıymet geliri ile ayrışmasına önemli katkıda bulundu. 
 
Kamu tarafı yüksek TÜFEKS değerlemelerini görece düşürse bile devam edecek. Bu durum doğal olarak karlılıkta kamuyu görece pozitif ayrıştırmaya devam edecek. Faaliyet giderlerinde TÜFE üstü artışlar bulunuyor. Sektörün genelinde personel maaşlarına yapılan zamların 1.çeyrekte yansıması ve prim karşılıkları gibi unsurların devrede olması nedeniyle faaliyet giderlerinde sert artışlar gözlemlenebiliyor.
 
Karşılık tarafı karmakarışık durumda görünüyor. Halkbank ve Yapı Kredi’de karşılık artışları dikkat çekici iken TSKB’nin çözmeye başlayacağı  raporda da belirtilmişti. Piyasa da yayılan Albaraka Türk elinde bulundurduğu 7,3 milyar TL’lik karşılığı çözeceği kesin görünmüyor.
 
2025 2.çeyrek 1.çeyrekten daha zor geçebiliyor. Gecelik borç verme faizlerinde yaşanan artış sonucunda artış gösteren fonlama maliyetleri doğrultusunda sıkı makroekonomik koşullar devam edeceğinden ve bu devam eden koşullar kaynaklı büyümelerin baskılanması ile 2025 2.çeyreğinde tıpkı 2024 gibi sektörde zorlu geçmesini bekleniyor. 
 
Özel sektörün iyi günlere dönmesini önceki raporlamalarda Haziran ayında beklerken yeni koşullarla bunun 3.çeyreğe kayabileceği değerlendiriliyor.
 
Yatırım bankacılığı pozitif ayrışmayı sürdürecek. Kredi büyümelerinde güncel makroihtiyati sınırlamalara tabii olmamaları ve portföylerinin görece güncel yatırım koşullarını destekleyici şekilde seyretmesi nedeniyle net faiz marjlarının sektör ortalaması üzerinde olması ve büyümelerin daha iyi seyretmesi bekleniyor. TSKB’yi 20,14 TL hedef fiyatla araştırma kapsamımızda beğenirken Albaraka Türk’ü de bugün itibariyle 11,97 hedef fiyat ve AL tavsiyesiyle araştırma kapsamına alınıyor.
  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.