Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-14 10:10:00

Virüs salgını ve jeopolitik riskler endeksi baskı altında bırakıyor

BIST100…Virüs Salgını ve Jeopolitik Riskler Endeksi Baskı Altında Bırakıyor…Koronavirüs salgınıyla alakalı gelişmeler küresel piyasaların gündeminde kalmayı sürdürüyor. Çin virüsten etkilenen kişilerin teşhisi için yeni klinik yöntemler kullanmaya başladı ve teşhis yönteminin değiştirilmesi tespit edilebilen vaka sayısında ciddi bir artış görülmesini neden oldu. Küresel piyasaların risk algısı virüs dolayısıyla, yurt içi piyasalar ise jeopolitik riskler ile belirsiz bir görünüm içerisinde. Yurt içi piyasalar ise jeopolitik risklerin ve makroekonomik verilerin ekseninde fiyatlanıyor. Türkiye'nin sanayi üretimi Aralık ayında %6.8'lik piyasa beklentilerinin üzerinde, yıllık bazda %8.6 artış göstererek ekonomide toparlanmaya işaret etti. Perakende satış hacmi ise Aralık ayında rekor seviyeye ulaştı. Asya piyasaları ve ABD vadelileri hafif alıcı bir görünüm seyrederken, endeksin güne artıda başlaması beklenebilir.
 
USDTRY…Jeopolitik Gelişmeler Takip Ediliyor…Virüs kaynaklı olumsuz haberler güvenli liman olarak görülen doların global bazda değer kazanmasına neden oluyor. Jeopolitik risklerdeki yükseliş TL'nin diğer gelişen piyasa ülkeleri para birimlerinden negatif ayrışmasına yol açıyor. TCMB'nin 19 Şubat günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde faiz indirimi ihtimalinin kuvvetlenmesinin Dolar TL kurunda yükselişlere sebep olması beklenebilir. CDS dün bir miktar geri çekilse de jeopolitik riskler canlılığını koruyor.
 
EURTRY…TL Varlıklar Negatif Görünüm Sergiliyor…TL varlıklar jeopolitik risklerdeki yükseliş kaynaklı olarak negatif bir görünüm sergilemeyi sürdürüyor. Euro TL kuru dün sınırlı bir yükseliş içerisindeydi. Jeopolitik risklerin gündemde kalması Euro TL kurunda yukarı yönlü baskı oluşturması beklenebilir.
 
EURUSD…Enflasyon Verileri Takip Edildi…Avrupa Birliği Komisyonu 2020 Ekonomik Tahminler raporunu yayınladı. Raporda Euro Bölgesi için büyüme beklentisi %1.2'de korundu. ABD ve Almanya'da tüketici enflasyonu verileri takip edildi. Almanya'da enflasyon beklentilere paralel, ABD'de ise %2.5 ile beklentilerin bir puan üzerinde geldi.
 
XAUUSD…Altının Ons Fiyatında Hareketlenme Var…Korona virüs salgını konusunda en kötünün geride kaldığı inancı bu hafta global risk iştahının sınırlı bir şekilde yükselmesine yol açarken, altının ons fiyatındaki geri çekilmeler sınırlı kaldı. Dün Çin'deki durumun düşünüldüğü kadar iyi olmadığı ve son 24 saatte virüse salgınına bağlı olarak yaşamını yitirenlerin sayısının 242'ye yükselmesi nedeniyle piyasalardaki düşük risk iştahı kendini altın fiyatlarındaki hareketlenme ve hisse senedi piyasalarındaki zayıf seyirle belli etti. Haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde ise güvenli liman altın düşüş eğiliminde.
 
GAUTRY…307 TL Seviyesini Test Etti…Dolar TL kuru ve ons altın fiyatlarındaki yükseliş eşliğinde gram altındaki primli seyir devam ediyor.
 
BRENT…OPEC'in Üretim Kesintisi Beklentileriyle Yükseldi…OPEC'in arz kısıntısına gidilebileceği beklentisi ve sabah saatlerinde virüsün ekonomiye olan etkilerinin sınırlı kalabileceği beklentileriyle brent petrolün varil fiyatı da 56 $'ın üzerine çıktı.
 
S&P500…ABD Hisse Senedi Piyasaları Günü Kayıpla Tamamladı…Koronavirüs kaynaklı endişeler ABD hisse senedi piyasalarını baskı altında bırakıyor. Rekor seviyelerde bulunan S&P500 endeksi dün sınırlı bir şekilde geriledi ve günü %0.16 değer kaybıyla 3,373 puandan tamamladı.
Kaynak:Alan Yatırım 
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.