Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin, vergi ve SGK borcu bulunan esnafa yeniden kredi imkanı sağlanması kararını değerlendirdi.
Şahin, ekonomik darboğaz nedeniyle borçlarını ödeyemeyen esnafın desteklenmesi gerektiğini belirterek, aynı yaklaşımın Çek Kanunu nedeniyle mağduriyet yaşayan esnafa da uygulanması çağrısında bulundu.
Şahin, devletin borçlunun niyetini borcun türüne göre farklı değerlendirmemesi gerektiğini vurgularken, ekonomik suçlara ekonomik yaptırım uygulanması gerektiğini ifade etti.
Vergi ve SGK borcu bulunan esnafa yeniden kredi imkanı sağlanmasını doğru bir adım olarak değerlendiren İdris Şahin, borcunu zamanında ödeyemeyen her esnafın kötü niyetli olmadığını söyledi.
Şahin, ekonomik koşullar nedeniyle birçok esnafın işletmesini ayakta tutmak, çalışanlarının maaşlarını ödemek ve faaliyetlerini sürdürebilmek için borçla mücadele ettiğini belirterek, aynı durumun çek borcunu ödeyemeyen esnaf açısından da dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
Şahin, şöyle konuştu:
“Vergi ve SGK borcu olan esnafa yeniden kredi imkanı tanınması doğru bir adımdır. Çünkü devlet de artık görüyor ki bugün borcunu zamanında ödeyemeyen her esnaf kötü niyetli değildir. İnsanlar işini döndürmek, çalışanının maaşını vermek, dükkânını açık tutmak için borçla mücadele ediyor. Ama o zaman aynı gerçeği çekini ödeyemeyen esnaf için de kabul etmek zorundasınız.”
Devletin farklı borç türleri karşısında farklı yaklaşımlar sergilememesi gerektiğini savunan Şahin, “Maliye, ‘Borçlusun ama seni ayakta tutalım’ derken adalet sistemi aynı esnafa ‘Ödeyemiyorsan ceza tehdidiyle karşı karşıyasın’ dememeli. Devlet borçlunun niyetini, borcun adına göre değiştiremez. Vergi borcunda ekonomik darboğazı görüp çek borcunda kötü niyet varsayamazsınız.” dedi.
Çek sisteminde kötü niyetli dolandırıcılarla ekonomik sıkıntı nedeniyle ödeme güçlüğüne düşen esnafın birbirinden ayrılması gerektiğini belirten Şahin, alacaklıların haklarının da korunması gerektiğini söyledi.
Şahin, ekonomik suça ekonomik ceza uygulanması gerektiğini savunarak “Biz baştan beri ekonomik suça ekonomik cezanın olması gerektiğini savunuyoruz. Alacaklının hakkı sonuna kadar korunmalı, kötü niyetli dolandırıcıyla gerçekten ödeme güçlüğüne düşen esnaf birbirinden ayrılmalıdır.” dedi.
Borcunu ödemek isteyen kişilerin çalışamaz duruma getirilmesinin alacaklı, borçlu ve ekonomi açısından fayda sağlamayacağını belirten Şahin, devletin borçlu esnafı finansman sisteminin dışında bırakmasının çözüm olmadığını söyledi.
Şahin, “Borcunu ödemek isteyen insanı çalışamaz hale getirmenin alacaklıya da borçluya da ekonomiye de bir faydası yoktur. Bugün devlet, borçlu esnafı finansman sisteminin dışında bırakmanın çözüm olmadığını kendi kararıyla kabul etmiş oldu. Şimdi bu anlayışı Çek Kanunu’na da taşımalıdır.” diye konuştu.
DEVA Partili Şahin, iktidara tutarlı bir devlet anlayışı çağrısında bulunarak, borçlarını ödemekte zorlanan esnafın hapis tehdidiyle karşı karşıya bırakılmaması gerektiğini ifade etti.
Bir esnafın vergi borcuna kredi yoluyla çözüm aranırken karşılıksız kalan çek nedeniyle ceza tehdidiyle karşılaşmasının aynı devlet anlayışı içerisinde açıklanamayacağını belirten Şahin, borç sorunlarının hukuk ve adil ödeme düzeni üzerinden çözülmesi gerektiğini söyledi.
Şahin açıklamasında “Bir esnafın vergi borcuna krediyle çözüm arayıp, karşılıksız kalan çekine ceza tehdidi göstermek aynı devlet anlayışı içinde izah edilemez. Borcu hapisle değil hukukla, krizi cezaeviyle değil adil bir ödeme düzeniyle çözmek zorundayız. Devletin görevi ödeme gücünü kaybedeni ekonomiden silmek değil, kötü niyetliyi ayırıp iyi niyetli borçluyu yeniden üretir ve öder hale getirmektir.” dedi.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2026 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.