Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-11 09:04:00

Sabah analizi

Yeni tip koronavirüse bağlı ölümler 1.018’e ulaşsa da salgının merkezi konumundaki Çin’in Hubei eyaletindeki vakalarda yaşanan günlük artış 2.097 ile 1 Şubat’tan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Ancak Hubei’de bir günde hayatını kaybedenlerin sayısı ise 103 ile bugüne kadarki en yüksek seviyede gerçekleşti. Çin’in tamamında vaka sayısı 42.638’e ulaştı. Hem hafif hem de ağır geçen vakaları dikkate alan bir Imperial College London çalışmasına göre yeni tip koronavirüsün ölüm oranı %1 seviyesinde tahmin ediliyor. Japonya’da Yokohama açıklarında karantina altına alınan ve Çin’den sonra en fazla vakanın görüldüğü yolcu gemisinden yaşlıların tahliye edilmesi değerlendiriliyor. ABD’de ise 13. vaka teyit edildi. ABD Başkanı Donald Trump, dün bir röportajda, Nisan ayı ile birlikte havanın ısınmasıyla virüsün yayılmasının hız keseceğini öngördü. ABD’de koronavirüsten etkilenmiş kişilerin tamamının iyileşmesinin beklendiğini belirten Trump, Çin’in “yakın zamanda durumu kontrol altına alacağına inandığını” söyledi. Hong Kong yönetimi maske takılmasını zorunlu hale getirmeyi planlamadığını açıklarken, Singapur turizm gelirlerinde bu yıl %25-%30 düşüş yaşanabileceğini öngörüyor.

 

Dün İdlib’de Rusya’nın desteklediği Beşar Esad rejimine ait güçlerin yoğun topçu atışı sonucu beş askerimiz hayatını kaybederken, beş askerimiz de yaralandı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İdlib saldırısının ardından 115 hedefin ateş altına alındığını ve 101 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Bakanlıktan Pazartesi akşam Twitter üzerinden yapılan açıklamada, İdlib’de rejim güçlerince düzenlenen saldırı üzerine angajman kuralları ile meşru müdafaa çerçevesinde anında misliyle mukabele edildiği bildirildi. Dün Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi başkanlığındaki heyetle görüşen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, saldırıya ilişkin, “Bu haince saldırıya derhal karşılık verilmiş ve hedefler vurulmuştur. Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacaktır” açıklamasını yaptı. Bu arada ABD’nin Suriye Özel Temsilci James Jeffrey’in beraberindeki heyetle Türkiye’ye geleceği bildirildi. Türkiye’de üst düzey Türk yetkililerle yapılacak görüşmelerde, ortak endişeler ve Rusya destekli Esad rejiminin İdlib’e düzenlediği saldırının ele alınacağı belirtilen ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, özellikle 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasına ilişkin sürecin görüşüleceği bilgisine yer verildi.

 

Yatırımcılar bu sabah koronavirüs salgınının küresel ekonomiye etkilerini değerlendirirken, Wall Street endekslerinde dün yeni rekor seviyelerde yükseliş etkisini Asya piyasalarında da gösteriyor. S&P 500 dün %0,73 oranında yükselerek rekor seviyesi olan 3.352 puandan kapandı. Dow Jones %0,60, Nasdaq da %1,13 oranında yükseldi. Teknoloji endeksi Nasdaq da rekor bir düzeyden günü tamamladı. S&P 500 bu sabah vadeli işlemlerde yatay seyrederken, Asya’da yükseliş etkili oluyor. Japon Nikkei bugün tatil nedeniyle işleme kapalı. Yazının yazıldığı sıralarda Hong Kong Hang Seng %1,26, Çin CSI 300 %0,83 artıda. Offshore yuan değer kazandı, yen ise fazla değişim göstermedi. Petrol fiyatları bir yılı aşkın süredir görülen en düşük seviyelerden toparlanıyor. Ham petrol ile Brent petrolün varil fiyatları %1’i aşan değer kazançlarıyla sırasıyla 50 ve 54 dolardan işlem görüyor. Gelişen ülke para birimlerinin geneli bu sabah dolara karşı değer kazansa da Türk lirası %0,11 kayıpla negatif ayrışıyor. Dolar/TL 6,01 üzeri seviyelerde işlem görüyor. Fed Başkanı Jerome Powell bugün TSİ 18:00’de altı aylık para politikası raporunu ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde anlatacak. Powell yarın ise altı aylık sunumunun ikinci ayağını yine aynı saatte bu kez Senato Bankacılık Komitesi’nde gerçekleştirecek.

 


Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.