Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-15 19:00:00

Çin liderinin "bulut diplomasisi" dünyaya güven veriyor

2020'de yeni koronavirüs (COVID-19) salgını yayıldı. Salgın döneminde dünya belirsiz faktörlerle karşı karşıya bulunuyor ve derin bir değişim geçiriyor.

Bu büyük değişimler çağında Çin'in dengeleyici rolü daha belirgin hale geliyor. 2020 yılının ilk yarısında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping video aracılığyla 3 uluslararası toplantıya katıldı ve konuşma yaptı; 20'den fazla mektup yazdı ve salgın önleme gibi konularda 60'tan fazla yabancı lider ve uluslararası örgüt sorumlularıyla telefon görüşmesi yaptı. Xi Jinping "bulut diplomasisi" yoluyla Çin'in küresel salgınla mücadele eden ve dünyanın istikrarlı gelişmesini koruyan güç olmasına öncülük etti.

Çin eylemi: Temas ve paylaşım

26 Mart'ta düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde Xi Jinping, tüm ülkelerle salgın önlemedeki faydalı çalışmaları paylaşarak, ilaç ve aşının ortak geliştirilmesini yürüteceklerini ve uluslararası piyasaya hammadde, yaşam ihtiyaçları ve salgın önleme malzemelerini temin etmeyi artıracaklarını açıkladı.

İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana yaşanan en ciddi küresel halk sağlığı acil durumunda açık, şeffaf ve sorumlu bir yaklaşımla tüm ülkelerle bilgilerin paylaşılması, Xi Jinping'in vurguladığı Çin tutumudur.

Çin, halkının güvenlik ve sağlığını korurken, ihtiyaç duyan ülkelere destek sağlamak için elinden geleni yapmıştır.

17 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Xi Jinping'in liderliğinde Çin'in salgınla mücadelede inanılmaz çaba sarf ettiğini hatırlatarak, Çin hükümetinin iradesi ve Çin halkının sıkı çalışmaları sayesinde COVID-19 salgınının Çin'de kapsamlı ve hızlı bir şekilde önlendiğini ifade etti.

Çin kavramı: Birlik ve beraberlik

Virüs ülke tanımaz, hiçbir ülke tek başına salgının üstesinden gelemez. Ancak el ele vererek salgınla başa çıkılabilir ve düzen yeniden normale dönebilir.

Xi Jinping, G20 Özel Zirvesi, 73. Dünya Sağlık Asamblesi ve salgınla mücadele konulu Çin-Afrika Olağanüstü Zirvesi'nde konuşmalar yaptı ve konuşmalarda hep birlik vurgusu vardı.

Çin-Afrika Olağanüstü Zirvesi'nde Xi Jinping, halkın üstünlüğü ve hayatın üstünlüğünde ısrar ederek, halkın sağlığını korumak için salgının olumsuz etkisini en aza indireceklerini belirtti. Xi Jinping, dünyaya dostluk, birlik ve işbirliğinin gücünü gösterdi.


Çin'in çağrısı: Somut işbirliği

Salgın, küresel üretim ve talep üzerinde kapsamlı bir etkiye neden oldu. Cumhurbaşkanı Xi, tüm tarafları dünya ekonomisinin durgunluğa düşmesini önlemek için somut işbirliği yapmaya çağırdı.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in aktif bir mali politika ve istikrarlı bir para politikası uygulamaya devam edeceğini belirten Xi, Çin'in dünya ekonomisinin istikrarına katkıda bulunmak amacıyla reformu ve dışa açılmayı kararlılıkla artırarak pazara erişim kriterlerini gevşetip iş ortamını aktif bir şekilde mükemmelleştireceğini söyledi. Xi, ayrıca ithalatı ve dış yatırımı genişletmeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Xi'nin 22 Haziran'da Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michelle ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen video konferans yoluyla bir araya geldiğinde yaptığı açıklama, aşağı yönlü baskı karşısında dünya ekonomisine güven kattı. Xi, "Çin ve Avrupa iki büyük ekonomi olarak dünya ekonomisinde motor rolü oynamalı, dünya ekonomisinin toparlanmasını desteklemeli, üretimin bilimsel ve düzenli bir şekilde yeniden başlamasını desteklemeli ve küresel endüstriyel ve tedarik zincirlerinin istikrarını korumalıdır" diye konuştu.


Çin tutumu: Çok taraflılık

Uluslararası durum nasıl değişirse değişsin, Çin çok taraflılığın yanında olacak ve karşılıklı istişare, ortak inşa ve paylaşım ilkelerine dayalı küresel yönetişim anlayışına bağlı kalacaktır.

Küresel salgınla mücadele işbirliğini desteklemek amacıyla Xi Jinping, 73. Dünya Sağlık Asamblesi video konferansının açılış toplantısında Çin'in küresel salgınla mücadeleyi desteklemek için beş önerisini açıkladı.

Bu önlemler, günümüzde ve önümüzdeki dönemde küresel salgınla mücadelenin başlıca ve zor noktalarını hedefleyerek Çin'in küresel kamu sağlığı davasındaki sorumluluğunu yansıttı.

İnsanlık sonunda bu salgının üstesinden gelecektir, ancak buna benzer büyük kamu sağlığı krizleri insanlık için son olmayacaktır.

Çok taraflılığı kararlılıkla savunan Xi, "Çin, AB'nin çok taraflılığa sıkı sıkıya bağlı kalarak uluslararası salgınla mücadele işbirliğine katılmasını, aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kuruluşlara desteklerini artırmasını takdir ediyor. Çin, AB ile büyük uluslararası ve bölgesel konularda koordinasyonu ve işbirliğini güçlendirmek, küresel kamu sağlığı yönetişimine ilişkin diyalog ve işbirliğini güçlendirmek ve insanlığın sağlık ortaklığını hızlandırmak için çaba harcayacak" dedi.


Çin sorumluluk üstleniyor: Kader ortaklığı

Cumhurbaşkanı Xi Jinping yılın ilk yarısında gerçekleştirilen uluslararası temas etkinliklerinde yaptığı konuşmalarda "Ortak kader topluluğu oluşturulması"na vurgu yapması, uluslararası toplumun övgüsünü kazanmıştır.

Xi, 26 Mart'ta Tedros Adhanom Ghebreyesus'e yazdığı mektupta, Covid-19 salgınının insanlığın iyi ve kötü günlerde beraberliği koruyan bir ortak kader topluluğu olduğunu bir kez daha kanıtladığını dile getirdi.

Uluslararası toplumun yardımlaşması, iyi ve kötü günlerde birbirinin yanında olması gerektiğini vurgulayan Xi, DSÖ ve örgüte üye ülkelerle beraber küresel kamu sağlık güvenliğinin korunması için katkı yapmayı arzuladıklarını kaydetti.

Xi Jinping yabancı politikacılar ve uluslararası örgütlerin yetkilileriyle gerçekleştirdiği temaslarda Çin'in öteden beri izlediği ortak kader topluluğu düşüncesini yineledi.

Xi, AB liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmede, "fikir ayrıklarından daha çok ortak anlayışa sahibiz", "işbirliğimizde ortak çıkarları artıralım", "küresel meydan okumalarla ortaklaşa mücadele edilmeli", "bilimsel ve düzenli işe dönüş ortaklaşa desteklenmeli" dedi. Xi, birçok kez kullandığı "ortak" kelimesiyle Çin'in sorumluluk sahibi büyük ülke imajını sergiledi.

2020 sıradışı bir yıldır. Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bu yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği "bulut diplomasisi"yle istikrarsız ve belirsiz unsurlala dolu dünyanın gelişimine Çin gücü kattı.


Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.