Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-25 09:07:00

ABD borsaları tarihi bir yükseliş kaydetti

Koronavirüs salgınına karşı ekonomiyi desteklemek için atılan ciddi adımlarla (Fed'in sınırsız varlık alım kararı, bu sabah üzerinde anlaşma sağlandığı açıklanan 2 trilyonluk teşvik paketi beklentileri)  dün ABD borsaları tarihi bir yükseliş kaydettiler. Bu sabaha baktığımızda, Asya borsalarında genel olarak alıcılı bir görüntü gözlemlerken, ABD vadelileri hafif kar satışlarıyla karşılaşmaktalar.  Koronavirüs salgınının halen kontrol edilememesi aşağı yönlü risklerin gündemde kalmasını sağlasa da, Dolar fonlama stresinin azalmasıyla birlikte piyasalar biraz daha toparlanma isteği gösterebilir. Bu sabah ABD vadelilerindeki kısmi geri çekilme ve TL'deki baskıya karşın genel olarak piyasalardaki toparlanma eğilimine bağlı olarak BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Küresel borsalarda tekrar sert satış gözlenmedikçe, endeks de olası alıcılı görüntüsünü koruyabilir. Dolar / TL'de ise,  6,47 - 6,48 direnç bölgesi bölgesi aşılmadıkça, 6,30 - 6,34 bölgesi hedefe girmiş gözüküyor.
 
  
 

MAKROEKONOMİ

Fed'in ekonomiyi desteklemek amacıyla sınırsız varlık alımı da dahil olmak üzere yeni tedbirler açıklaması ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in yaklaşık 2 trilyon dolarlık ekonomi teşvik paketinde uzlaşmaya yaklaşıldığını belirtmesiyle dün ABD borsaları 1933 yılından bu yana en sert yükselişle günü sonlandırdı. Dow Jones %11'in üzerinde primlendi. Asya borsalarında bugün alıcılı seyrin devam ettiğini görüyoruz. Fed'in adımıyla dolar fonlama stresinin hafiflemesiyle dün gelişen ülke para birimleri değerlenirken, altın 2008 yılından bu yana en keskin yükselişini gösterdi. Önemli altın üreticilerinden Güney Afrika'ya yönelik arz endişeleri de yükselişe destekleyici oldu. BIST 100 endeksi de %6 civarında yükseliş kaydetti. Çin yönetiminin, 23 Ocak'tan bu yana giriş ve çıkışlarını yasaklandığı Wuhan için karantinanın ve seyahat yasaklarının 8 Nisan'da kaldırılacağını bildirmesi de endeksleri destekledi.

  • Hindistan ise 21 gün boyunca ulusal karantina uygulayacağını bildirdi. G7ekonomik büyümeyi sağlamak için gereken her şeyi yapmayı planlarken, Tokyo Olimpiyatları 1 yıl süreyle ertelendi.
  •  Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, 343 yeni vaka tespit edilmesiyle koronavirüs vaka sayısının toplam 1.872'ye ulaştığını ve toplam 44 can kaybının bulunduğunu belirtti.

Dün mart ayı PMI verileri tarihi düşük seviyelere geriledi. ABD imalat PMI, mart ayında 49,2 ile 2009 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilerken, hizmet PMI 39,1 ile rekor düşük seviyeye geriledi. Euro Bölgesi'nde imalat PMI 49,2'den 44,8'e ve hizmet PMI 52,6'dan 39,5'e gerilemesi beklenirken 28,4'e geriledi. Seyahat, turizm, otelcilik, yeme içme, eğlence ve organizasyon gibi tüketiciye doğrudan hizmet verilen sektörlerdeki zayıflama sonrası hizmet PMI verilerinin daha kötü bir seyir izlediği görülmekte.

Bugün TSİ 11.30'da İngiltere'de şubat ayına ilişkin TÜFE, ABD tarafında ise, TSİ 15.30'da şubat ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişleri açıklanacak. Yurtiçi tarafta ise, TSİ 10'da mart ayına ilişkin Reel Sektör Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı takip edilecek.

  • Reel kesim güven endeksi, şubatta 104,1 seviyesinden 106,9 seviyesine yükselmişti. Endeks son 5 aydır yükselmesini sürdürmekte bu ayda ekonomik iyimserlik için sınır olan 100 seviyesini geçmesi beklenmekte. Nitekim mart ayına ilişkin tüketici güven endeksinde de artış gördük. Fakat bundan sonraki aylarda dünyada görülen salgının etkileri ile güven endekslerinde bir miktar azalma görülebilir. İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı ise, şubatta bir önceki aya göre 0,5 puan artarak %76 seviyesine yükselmişti.

Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, vergi süreçlerinde 'mücbir sebep' kapsamına giren sektörlerin belirlendiğini belirterek, bu sektörler dışında 1,9 milyon vatandaşı da bu kapsama aldıklarını söyledi. Bakan Albayrak, mücbir sebep kapsamına giren sektörleri ise, perakende ticaret ve avm, demir çelik ve metal sanayi, otomotiv, sinema ve tiyatro faaliyetleri, lojistik ve ulaşım, konaklama, yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon faaliyetleri, etkinlik ve organizasyon, sağlık hizmetleri, mobilya imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, inşaat, endüstriyel mutfak ve ekipmanları, araç kiralama, basılı yayın ve matbaacılık olarak sıraladı.

PPK toplantı özetlerinde kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin ve salgın hastalığa bağlı iktisadi risklerin en aza indirilmesi açısından para ve maliye politikaları arasındaki eşgüdümün sürdürülmesinin önem arz ettiği vurgulandı.

  • Önümüzdeki dönemde hizmet enflasyonu görünümünde reel birim iş gücü maliyetlerinin belirleyici olmaya devam edeceği öngörülürken, salgın hastalık nedeniyle alınan tedbirlerin ve talep koşullarındaki zayıflamanın ilgili sektörler üzerinden grup enflasyonunu sınırlayacağı değerlendirilmekte.
  • Enflasyon beklentilerinde gözlenen ılımlı eğilimin mart ayında da devam ettiği ve beklenti dağılımında anket katılımcıları arasındaki uzlaşının bir miktar daha güçlendiği vurgulandı.
  • Mart ayı ile birlikte koronavirüs salgınının iktisadi faaliyeti dış ticaret, turizm ve iç talep kanallarıyla sınırlamaya başladığı görüldüğüne atıf yapılırken, belirsizliklerdeki artışın ve finansal piyasalardaki oynaklığın yurt içi talep üzerindeki olası etkilerinin yakından takip edildiği vurgulandı.
  • Önümüzdeki dönemde ihracat ve turizm gelirlerindeki zayıflamaya karşın enerji fiyatlarındaki belirgin düşüşe bağlı olarak cari işlemler dengesinin ılımlı bir seyir izlemesi beklenmekte.
  • Zayıflayan küresel büyüme görünümü ve emtia fiyatlarındaki zayıf seyirle küresel enflasyon oranlarının 2020 yılında aşağı yönlü bir görünüm sergilemesi beklenmekte.

ŞİRKET HABERLERİ 

Aygaz (AYGAZ, Sınırlı Pozitif): Şirket'e ait Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki atıl arsa ve üzerindeki taşınmazların 50.050.000 TL bedel ile satışı gerçekleştirilmiş ve satış bedeli nakden tahsil edilmiştir.

17 Şubat 2020 Tarihli Aygaz Raporumuz için tıklayınız…

Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Pozitif): Covid-19 (Koronavirüs) etkilerini azaltmaya yönelik önlemler çerçevesinde, çalışanların ve ailelerinin de korunması amacıyla, Şirket Genel Merkezinde 16 Mart 2020 tarihinden itibaren şirketin yasal ve süreli resmi işlemlerinin aksamaması için yeterli personel dönüşümlü olarak işe gelmekte veya uzaktan erişim ile çalıştığı bildirilmiştir. Bununla beraber, santrallerde kesintisiz enerji üretimini sağlamak üzere yeterli personel çalışmalarına devam etmekte olup, şirketin faaliyetleri alınan önlemlerden etkilenmemektedir.

Çemtaş Çelik (CEMTS, Sınırlı Pozitif): Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle faaliyetlerde önemli derecede etkileyecek bir aksama oluşmadığı bildirilmiştir. Yurtiçi ve yurtdışı müşterilerinden herhangi bir sipariş iptali olmamıştır. Gerek üretim ve sevkiyat, gerekse tahsilat ve ödemelerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir. Faaliyetler normal seyrinde devam etmekte olup herhangi bir ara verme veya durdurma planlanmamaktadır. Uzaktan çalışması gereken personel için gerekli alt yapı çalışması tamamlanmış olup, ofis çalışanların iş durumuna göre dönüşümlü veya uzaktan çalışma hazırlıkları uygulamaya geçirildiği açıklanmıştır.

Ege Endüstri (EGEEN, Sınırlı Negatif): Corona virüs salgını nedeniyle gelinen noktada, Müşteri ve tedarikçilerde ortaya çıkan fabrika duruş ve sipariş iptallerine istinaden, Pınarbaşı ve Serbest Bölge fabrikalarındaki faaliyetlerin 30 Mart'a kadar olan süreçte yavaşlatılmasına,  akabinde 30 Mart ile 6 Nisan arasındaki süreçte ise durdurulmasına karar verilmiştir.

Logo Yazılım (LOGO, Nötr): Şirket'in 16 Nisan 2020 Perşembe günü gerçekleştirilecek olan 2019 yılı hesap dönemine ilişkin olağan genel kurul toplantısı COVID-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle, hastalığın Ülkemizde yayılmasının önlenmesine dair alınacak tedbirlere yönelik tavsiyeler çerçevesinde ileri bir tarihte yapılmak üzere iptal edilmesine karar verilmiştir.

MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK, Nötr): MLP Sağlık Hizmetleri grup bünyesinde bulunan yatak kapasitesinin %97'sinin Sağlık Bakanlığı tarafından "pandemi hastanesi" olarak sınıflandırıldığını duyurdu. MLP'den KAP'a yapılan açıklamada, bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve 3.seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastanelerin "Pandemi Hastanesi" olarak tanımlandığı belirtilerek, "Belirlenen kriterler ışığında, grubumuz bünyesinde bulunan yatak kapasitesinin %97'si, bu kriterleri sağlayarak 'Pandemi Hastanesi' olarak sınıflandırılmıştır" denildi. Pandemi hastanesi olarak tanımlanan hastanelerde COVID-19 hastalarının teşhis ve tedavileri yapılabiliyor. Açıklamada, MLP Sağlık Hizmetleri'nin, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sağlık kuruluşları da dâhil olmak üzere birçok sektör için açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Genel Tebliği kapsamına alındığı ifade edildi.

Turkcell (TCELL, Nötr): Vadesi 16 Eylül 2020 olan kredinin, sözleşmeye göre bu yıl Haziran ve Eylül aylarında yapılması planlanan toplam 148,4mn EUR ve 166,7mn USD tutarındaki son iki anapara geri ödemesinin 23 Mart 2020 tarihinde tek seferde yapılarak, erken kapatılmasına karar verilmişti. Söz konusu kredinin geri ödemesi 23 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirilmiş; kredi kapatılmıştır. Ayrıca, %100 bağlı ortaklığı Lifecell Ventures Coöperatief U.A.'nın sermayesi 12mn EUR artırılmış olup, sermaye artırımına ait yeni pay alma hakkının tamamı ödenmiştir.

25 Şubat 2020 Tarihli Turkcell Raporumuz için tıklayınız…

Tümosan (TMSN, Sınırlı Negatif): Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde, Konya Fabrikasında yapılan üretime 25.03.2020-30.03.2020 tarihleri arasında ara verilmesi kararlaştırılmıştır. Fabrika 31.03.2020 tarihinde aksi bir karar ve/veya zorlayıcı bir neden yoksa normal çalışma disiplinine geri dönecektir. İzin süresinin uzaması halinde KAP'da tüm yatırımcılara duyuru yapılacaktır.
 
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Bağlı Ortaklığı VakıfBank International AG sermayesindeki Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Memur ve Hizmetlileri Emekli ve Sağlık Yardım Sandığı Vakfı (ESV) paylarının Banka tarafından satın alınması hakkındaki açıklama doğrultusunda, Bağlı Ortaklığı VakıfBank International AG sermayesinde ESV'nin sahibi olduğu % 10 oranındaki payların satın alınmasına ilişkin olarak Banka tarafından ilgili sandığa teklifte bulunulmuştur. Söz konusu teklifin kabul edilmesi sonucunda, Şirket sermayesinde ESV'nin sahibi olduğu %10 oranındaki 6.600.000 adet payın tamamı 24.03.2020 tarihi itibarıyla Banka tarafından satın alınmış, Banka VakıfBank International AG sermayesinde %100 oranında tek pay sahibi olmuştur.

18 Şubat 2020 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…

Yataş Yatak ve Yorgan (YATAS, Sınırlı Negatif): Covid 19 Korona Virüs nedeniyle şirket bünyesinde faaliyet gösteren perakende satış mağazalarının faaliyetlerine 24.03.2020 tarihinden itibaren geçici süreliğine ara verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'nın (EPGİS) açıklamasında, "25 Mart'tan geçerli olmak üzere benzinde 22 kuruş/litre pompa fiyatlarında indirim gerçekleşmiştir" denildi.

DiĞER ŞİRKET HABERLERİ 

A.V.O.D. Kurutulmuş Gıda ve Tarım (AVOD): Tüm dünyayı etkileyen ve ülkemizde de görülen Covid-19 salgını nedeniyle, iş sağlığı ve güvenliği ile birlikte çalışanların ve ailelerinin sağlık durumları ve çevresel riskler ile etkilerinin yarattığı zorunluluk hali dikkate alınarak; COVID-19 salgınının yayılmasının önlenmesi mücadelesi kapsamında üretime geçici bir süre ara verilmesine, Üretim dışında kalan operasyonlara, şirketin İş Sürekliliği Planı ve çalışanların sağlığına yönelik tedbirler çerçevesinde ilgili komitelerin güdümünde gıda güvenliği, kalitesi ve tedarik sürekliliği göz önünde bulundurularak devam edilmesine, Şirketin "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca ilgili makamlara başvuruda bulunulmasına, Salgın Hastalık riskinin kontrol altına alındığının anlaşılması durumunda üretime tekrar devam edilmesine, Şirketin bünyesinde, ayrıca gerekli görülen veya resmi makamlarca önerilen tedbirler alınarak uygulanmasına karar verilmiştir.

İzmir Demir Çelik (IZMDC): Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona Virüs (COVID-19) salgınının etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde salgının yarattığı etkiyle siparişlerin azalması ve mevcut stoğun yeterli olması sebebiyle Nervürlü Çubuk Haddehane üretiminde gündüz vardiyası çalışma düzenine geçici süre ile ara vererek üretimi iki vardiyaya düşürülmüştür. Çubuk Haddehanesi tesisi iki vardiya olacak şekilde, Çelikhane ve Orta Profil Haddehane tesislerimiz normal düzeninde üretime devam edecektir. Salgınının yayılmasının önlenmesi mücadelesi ilgili birimler ihtiyaca göre genelgelerde belirtilen kriterler dışında kalan asgari personel sayısıyla dönüşümlü olarak çalışacaktır.

Kütahya Porselen (KUTPO): Şirket Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle 20.03.2020 tarihi itibariyle mağazalarını geçici süreyle kapatarak, online alışveriş sitesi kutahyaporselen.com üzerinden hizmet vermeye devam ediyor.
   
FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,76 seviyesinden %9,33 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 96,3 milyar TL ile 78 milyar TL'si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 18,3 milyar TL'si  %8,75'den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Artan risk iştahı ile ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,79 seviyelerinden işlem görmeye başlarken, bugün sabah saatlerinde %0,83 seviyelerinde seyrediyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, Fed'in sınırsız varlık alım adımının ardından doların küresel çapta zayıflaması ve TL dahil birçok GOÜ para biriminin dolar karşısında değerlenmesiyle birlikte verim eğrisinin özellikle uzun vadeli kısmında günlük bazda düşüş gözlendi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 40 baz puanlık düşüşle %13,26 seviyesine geriledi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 3 baz puanlık sınırlı artışla %11,14 seviyesine yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Haziran 2023 vadeli TLREF'e Endeksli Devlet Tahvili ihalesinde piyasadan 3,6 milyar TL borçlandı. Nihayetinde Hazine bu ayki piyasa borçlanma hedefinden 2,3 milyar TL fazla borçlanırken, kamu hedefinden 1,7 milyar TL eksik borçlanmış oldu.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.