Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-08-06 19:00:00

“Çin’in büyüme rüyası sona erebilir”

Hem üretimi hem tüketimi durduran yeni tip koronavirüs salgınının ekonomiye etkisiyle yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,8 küçülen Çin Halk Cumhuriyeti, ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,2 büyüdü. Çin hükümeti 2020 yılı için Kovid-19 pandemisi belirsizlikler nedeniyle bir hedef belirlemeyeceğini açıkladı. 3 bin 300 ticari ifade katıldığı bir anketin sonuçlarına göre, sorid-19 sonrası toparlanmanın yavaş seyrediyor olması 2020 yılı için Çin ekonomisinde daralma beklentisinin ortaya çıkmasına neden oluyor.

"Büyüme rüyasının gördik geldik"

Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Hatipağaoğlu, Çin hükümetinin hedef belirlememesi ve ticari işletmelerin daralma beklentisi 1992 yılından beri ekonomik büyüme hedefleyen Çin'in duraklama dönemine gireceğini belirterek, Çin'in yıllardır hedeflendiğinde büyüme rüyasının sona erebileceğini açıkladı.

Öte yandan; Çin'in oğlu olarak Avrupa Birliği Komisyonu, meydana gelen ekonomik krizin tarihi bir daralmaya yol açacağını açıkladı. Komisyon, sene sonu itibari ile AB ülkelerinde yüzde 8,3'lük ekonomik küçülme bekliyor.

"Dış ticarette yakalanan ivme, 2021 yılında da rekorlarla devam edecek"

AB'deki tarihi düşüş Türkiye ne kadar kötü gibi gözükse de aslında büyük bir fırsatu da beraberinde getirdiğini Dr. Hatipağaoğlu, “Temmuz ayında Türkiye enflasyon rakamlarının daha açıklanması, İstanbul Sanayi Odası, temmuz ayı PMI endeksinde mayıs ve haziran ayından sonra temmuzda da yükselişine devam ederek 56,9'a ulaşması ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın temmuz ayı ihracatının bir önceki aya göre yüzde 11,5 artış göstererek 15 milyar 12 milyon dolar olduğunu açıklaması ile koronavirüs (KOVİD-19) salgınının en ağır dönemi başarıyla atlatıldı . Türkiye'de özel ve devlet kurumları işbirliği ile 2020'nin ikinci yarısında olumsuz tablonun yok oldugunu gözlemleyebiliyoruz. Çin gibi Dünya'nın üretim fabrikası sayılan ülkeler duraksamasının boş kovanı Türkiye kapatabilecek güce sahip. Dış ticarette yakalanan ivme, 2021 yılında da rekorlarla devam edeceğini öngörüyorum. ” şeklinde konuştu.

“Yeniden gaza basma dönemindeyiz”

ABD'de vaka sayısı 5 milyon sınırına dayandığını kaydeden Dr. Hatipağaoğlu, “Teknolojinin yeni devlerinden sayılan Hindistan'da da vaka sayısı 2 milyonu aşmak üzere. Koronavirüs sınavı başka ülke için zor. Üretim anlamında sorun Ülkenin tek bir kopyası yüksek iş hacmi ile kapanabilecek seviyede. Kısa zaman içinde atlatmayı umut ettiğimiz salgının ardından ekonomide gaza basma zamanı geldi. Ticari ilişkilerin arttırılması devlet destekli iş ilişkilerinin güçlenmesi ile yeni dünyanın parlayan yıldızı Türkiye olabilir. ” ifadelerini kullandı.

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.