Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-02 09:34:00

Jeopolitik gerilim sürüyor

BIST100…Jeopolitik Gerilim Sürüyor…Cuma günü acil toplantı düzenleyen NATO’dan Türkiye’ye tam destek açıklaması geldi. Hava savunması dâhil Türkiye’ye destek verdiklerini söyleyen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, daha fazla nasıl destek olabileceklerini araştırdıklarını ifade etti. Hafta sonu yapılan açıklamada Erdoğan ve Putin’in 5 Mart tarihinde Moskova’da görüşme gerçekleştirecekleri kamuoyuna duyuruldu. İdlib’de Bahar Kalkanı Harekâtı kararlılıkla devam ederken, bir yandan da Rusya ile diplomasi trafiği yürütülmeye devam ediliyor. Koronavirüs etkisindeki hisse senedi piyasaları geçtiğimiz hafta 2008 krizinden bu yana yaşanan en kötü haftalardan birini geride bıraktı. Endeks yükselen jeopolitik risklere bağlı olarak Cuma günü sabah saatlerinde sert satış baskısı altında kalırken, günün geri kalanında ise kayıplarını telafi etme çabası içerisindeydi. Bankacılık endeksi Cuma günü %6.35, Holding endeksi ise %5.36 değer kaybetti. Endeksteki değer kaybı ise %4.01 oldu ve haftanın son işlem gününü 105,994 puandan tamamladı.

USDTRY…TL Varlıklardaki Değer Kaybı Devam Ediyor…Koronavirüs salgını kaynaklı endişeler ve jeopolitik riskler TL varlıklar üzerinde satış baskısı yaratıyor. Dolar TL kuru sabah saatlerinde 6.26 seviyelerine kadar yükseldikten sonra bir miktar geriledi. Yeni haftanın ilk saatlerinde 6.23 seviyelerinde işlem görüyor. Piyasalar İdlib eksenindeki gelişmeleri ve Rusya ile yürütülen diplomasi trafiğini takip edecek.

EURTRY…TL Varlıklar Negatif Bir Görünüm Sergilemeyi Sürdürüyor…TL Varlıklar jeopolitik risklerin ve koronavirüs salgını endişelerinin ekseninde olumsuz bir görünüm sergiliyor.

EURUSD…FED’den Faiz İndirimi Beklentileri Güçleniyor…Koronavirüs salgınının ekonomiye olan etkileri değerlendirilmeye devam ederken FED’in bu yıl içerisinde faiz indirimine gideceği beklentileri yoğunlaşmaya başladı. FED Başkanı Jerome Powell ABD ekonomisinin temellerinin güçlü olduğunu fakat koronavirüs salgınının ekonomik aktivite için gelişen riskler oluşturduğunu ifade etti. Virüsle ilgili gelişmeleri takip ettiklerini ve araçlarını kullanarak ekonomiyi destekleyecekleri açıklamasında bulundu. Bugün Euro Bölgesi ve ABD’den gelecek PMI verileri piyasaların takibinde olacak.XAUUSD…Koronavirüs Etkisi Devam Ediyor…Global piyasalar 2008 yılından bu yana görülen en kötü haftayı geride bırakırken altının ons fiyatı teminat tamamlama çağrılarının altın satışlarıyla karşılanması sonucu birlikte haftanın son işlem gününde 1563 $ seviyelerine kadar geriledi. FED’in faiz indirimi beklentileriyle birlikte altın fiyatları yeniden yükselişe geçti.

GAUTRY…Ons Altın Fiyatındaki Düşüşle Birlikte Geriledi…Dolar TL kuru ve altının ons fiyatındaki harekete göre şekillenen altının gram fiyatı Cuma günü geniş bir bant aralığında işlem gördü. TL’deki değer kaybından destek bulan gram altın 329 TL’ye kadar yükseldikten sonra altının ons fiyatındaki gerilemeye bağlı olarak 321 TL seviyelerinde dengelendi.

BRENT…Yatırımcılar Koronavirüs Salgınının Ekonomiye Olası Etkilerini Değerlendiriyor…Virüs salgınının dünya ekonomisi üzerinde kısa vadeli bir daralmaya neden olması bekleniyor. Brent petrolün varil fiyatı Cuma günü 50 $’ın altına gerileyerek 2017 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Global ticaret hacmi ve tedarik zincirine yönelik endişeler Brent petrolün fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı yaratıyor.

 S&P500…2008 Krizinden Bu Yana En Kötü Haftayı Geride Bıraktı…Geçtiğimiz hafta boyunca satış baskısı altında kalan ABD hisse senedi piyasaları haftanın son işlem gününde gerilemeye devam etti. S&P500 endeksi %3’e yakın kayıpla açılırken FED başkanı Powell’ın ekonomiye destek açıklamalarıyla kayıplarını geri alarak %0.82 değer kaybıyla 2,954 puana geriledi.

 

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberebakhabere.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.